Dostupni linkovi

Trivić u Srebrenici: Djeci omogućiti da nesmetano stiču znanje


Ministrica Natalija Trivić (četvrta s desne strane) sa učenicima i nastavnicima Prve osnovne škole, Srebrenica
Ministrica Natalija Trivić (četvrta s desne strane) sa učenicima i nastavnicima Prve osnovne škole, Srebrenica

Ministrica prosvjete Republike Srpske (RS) Natalija Trivić održala je 2. marta sastanak u Srebrenici sa roditeljima djece srpske nacionalnosti Prve osnovne škole.

Njena posjeta dolazi nakon što su učenici srpske nacionalnosti ove škole 27. februara bojkotovali nastavu zbog slučaja objavljivanja fotografije na društvenim mrežema, nastalim u toj školi nakon završene priredbe povodom školske krsne slave Sveti Sava.

"Braća četnici" bio je komentar ispod fotografije devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog Prve osnovne škole u Srebrenici, napravljene u kabinetu vjeronauke 27. januara.

"Roditelji su nam ukazali da imaju strah za bezbjednost svoje djece, a na osnovu medijskih izvještavanja i oglašavanja na društvenim mrežama koja su okvalifikovana kao teška. Zajedno sa roditeljima i rukovodstvom škole smo dogovorili da moramo uspostaviti funkcionalniji sistem organa upravljanja školom, a tu mislim na Savjet roditelja i školskog odbora", rekla je ministrica Trivić.

Ona je istakla da se "mora uspostaviti i bolja saradnja i komunikacija među organima škole koja do sada nije bila u interesu djece".

"Moramo učiniti sve da djeca imaju kvalitetan sistem obrazovanja i da mogu nesmetano sticati znanje", dodala je.

Učenici srpske nacionalnosti, koji su prošle sedmice bojkotovali nastavu, od 2. marta su svi u školskim klupama.

"Nastava je danas normalizovana i nije bilo neopravdanih izostanaka. Svi učenici su ponovo u svojim klupama i potrudićemo se da se izgubljeni časovi nadoknade", izjavio je direktor Prve osnovne škole Dragi Jovanović.

Aleksandar Mlađenović, predstavnik roditelja i član opštinske komisije, koja je formirana nakon svih dešavanja u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica, izjavio je da policija treba da ispita cijeli slučaj i sankcioniše one koji su upućivali prijetnje učenicima srpske nacionalnosti.

Natalija Trivić je 25. februara razgovarala sa predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika, povodom objavljivanja spornih fotografija na društvenim mrežama.

Ministrica je na sastanku sa predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika rekla da će Ministarstvo prosvjete RS-a nastojati zaštiti prava svakog djeteta, bez obzira na etničku pripadnost.

Oko 300 roditelja i učenika bošnjačke nacionalnosti Prve osnovne škole Srebrenica prethodno je 29. januara održalo jednosatni bojkot nastave ispred zgrade škole, jer su htjeli, kako su naveli, da "odgovore na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole".

Oni su tražili od uprave škole i ministrice prosvjete i kulture Republike Srpske da osude postupak učenika koji su se "fotografisali u srpskoj narodnoj nošnji koja je, kako su tada rekli, bila popraćena simbolima koji ih asociraju na nacionalnu netrpeljivost, te koje su okarakterisali kao provokaciju".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a saopšteno je da su rukovodstvo i stručna služba ove škole obavili 29. januara razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje.

Saopšteno je da je "stručni tim škole zadužen da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama".

XS
SM
MD
LG