Dostupni linkovi

U Srebrenici bojkot nastave, nadležno ministarstvo o političkoj zloupotrebi djece


Prva osnovna škola u Srebrenici
Prva osnovna škola u Srebrenici

Nakon što su učenici srpske nacionalnosti Prve osnovne škole u Srebrenici u četvrtak (27. februara) bojkotovali nastavu, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) su saopštili da će zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da đaci budu predmet političkih zloupotreba.

Djeca srpske nacionalnosti, izuzev njih nekoliko, u četvrtak nisu došli na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici. Tako su odlučili njihovi roditelji na sastanku koji su održali dan ranije. Oni traže da ministrica prosvjete u Vladi Republike Srpske (RS) Natalija Trivić dođe u Srebrenicu, sasluša i njihove zahtjeve, a nakon što je uvažila zahtjeve roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti.

"Mi smo nezadovoljni sa načinom na koji je ministarka prvo pozvala pojedine roditelje, a mi smo uputili neke zahtjeve, međutim, o tim zahtjevima se nije raspravljalo. Također smo nezadovoljni činjenicom da su djeca okrivljena za bojkot nastave i ne znam kada će djeca krenuti u školu. Očekujemo od ministrice da se javi, da dođe i razgovara sa svima", kazala je Slađana Bojić, predstavnica roditelja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministrica Trivić sa predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika sastala u utorak (25. februara), a povod je bio slučaj sa objavljivanjem fotografije na društvenim mrežema, nastale u toj školi, nakon završene školske priredbe povodom školske krsne slave Sveti Sava. "Braća četnici" bio je komentar ispod fotografije devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog Prve osnovne škole u Srebrenici, napravljene u kabinetu vjeronauke 27. januara.

Ministrica je na sastanku sa predstavnicima roditelja bošnjačkih učenika rekla da će Ministarstvo prosvjete RS-a nastojati zaštiti prava svakog djeteta, bez obzira na etničku pripadnost.

Iz njenog ministarstva je, s druge strane, nakon što djeca srpske nacionalnosti nisu došla u školu, uslijedio poziv nadležnim organima "da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije utvrdila odgovornost osoba koje su u komentarima na društvenim mrežama i u pojedinih medija iznosile prijetnje učenicima srpske nacionalnosti".

Roditelji djece srpske nacionalnosti tvrde, naime, kako su njihovoj djeci nakon objavljivanja sporne fotografije upućene prijetnje, te da su to prijavili policijskoj stanici Srebrenica.

Nespunjeni zahtjevi

U međuvremenu, u saopštenju Ministarstva od četvrtka navodi se i to kako nije udovoljeno naknadnom zahtjevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to "nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju".

"Nije udovoljeno ni zahtjevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umjetničke slike s likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića jer je riječ o historijskim ličnostima koje se izučavaju u nastavi a ne o uvredljivom sadržaju", navodi se u saopštenju.

Usaglašeno je, navode iz Ministarstva, da, pored školske slave, koja se obilježava 27. januara, Prva osnovna škola ubuduće obilježava i Dan škole, kao što to čini veliki broj škola u RS.

"Učiniću sve da bojkot ne traje dugo, jer sam imao kontakt sa ministarstvom, da dođu u Srebrenicu i poslušaju roditelje srpske djece, da vide štanjih tišti i da krenemo u rješavanje”, kaže načelnik Opštine Grujić za Radio Slobodna Evropa
"Učiniću sve da bojkot ne traje dugo, jer sam imao kontakt sa ministarstvom, da dođu u Srebrenicu i poslušaju roditelje srpske djece, da vide štanjih tišti i da krenemo u rješavanje”, kaže načelnik Opštine Grujić za Radio Slobodna Evropa

Zahirović: Tražićemo prava putem suda

Predstavnik roditelja Mirnes Zahirović kaže kako su ministrici ponovo preneseni ranije postavljani zahtjevi, zbog kojih su djeca bošnjačke nacionalnosti u nekoliko navrata proteklih godina bojkotovala nastavu. Među njima su pravo na nacionalnu grupu predmeta, kao i pravo upotrebe naziva jezika bosanski (u školama u Republici Srpskoj insistira se na nazivu bošnjački jezik, iako je u Ustavu BiH definisan termin bosanski, prim. RSE).

Međutim, oko ovih pitanja, kaže Zahirović, nisu naišli na razumijevanje u ovom ministarstvu.

"Mi ćemo svoja prava tražiti putem suda, jer nije normalno da 54 posto stanovništva BiH govori bosanski jezik, a nama se nameće da ga moramo zvati drugačije zato što je neko proizvoljno promijenio propise", kazao je tom prilikom Zahirović za RSE.

Podrška načelnika Opštine

Sastanku je prisustvovao i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je u Banjaluci prihvatio zaključke ministrice i roditelja djece bošnjačke nacionalnosti. Dan kasnije, Grujičić je podržao i stavove roditelja djece srpske nacionalnosti.

"Moj stav je bio da se ne ide u bojkot i da se nezadovoljstvo pokuša iskazati na neki drugi način, možda kroz još jedan pokušaj da ministar dođe u Srebrenicu. Međutim, većina je odlučila da ide u bojkot i ja sam stao uz većinu, rekao da se slažem. Učiniću sve da bojkot ne traje dugo, jer sam imao kontakt sa ministarstvom, da dođu u Srebrenicu i poslušaju roditelje srpske djece, da vide štanjih tišti i da krenemo u rješavanje”, izjavio je Grujić za Radio Slobodna Evropa, u četvrtak, u Srebrenici.

Direktor Prve osnovne škole u Srebrenici Dragi Jovanović kaže za RSE kako uprava škole nastoji da rad škole bude normalan.

"Čujem da je sinoć (srijeda) bio sastanak roditelja srpske nacionalnosti. Usvojili su nekakve zahtjeve i proslijedili Ministarstvu. Školi ništa nije dostavljeno na protokol. Ono što sam vidio u medijima, nisam baš shvatio. Odsustvom sa nastave najviše gube djeca. Iskreno se nadam da ova situacija neće dugo potrajati, da će se učenici vratiti u klupe i da ćemo se vratiti normalnom radu”, poručuje Jovanović.

Direktor Jovanović kaže za RSE kako uprava škole nastoji da rad škole bude normalan
Direktor Jovanović kaže za RSE kako uprava škole nastoji da rad škole bude normalan

Sporna fotografija

Oko 300 roditelja i učenika bošnjačke nacinalnosti Prve osnovne škole Srebrenica prethodno je 29. januara održalo jednosatni bojkot nastave ispred zgrade škole, jer su htjeli, kako su naveli, da "odgovore na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole".

Oni su tražili od uprave škole i ministrice prosvjete i kulture Republike Srpske da osude postupak učenika koji su se "fotografisali u srpskoj narodnoj nošnji koja je, kako su tada rekli, bila popraćena simbolima koji ih asociraju na nacionalnu netrpeljivost, te koje su okarakterisali kao provokaciju".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su rukovodstvo i stručna služba Škole obavili 29. januara razgovor sa učenicima koji su objavili spornu fotografiju i izrekli im adekvatne mjere za neprimjereno ponašanje. Saopšteno je da je "stručni tim škole zadužen da održi sastanke sa roditeljima ovih učenika i skrene im pažnju da su odgovorni za ponašanje svoje djece, između ostalog, i na društvenim mrežama".

XS
SM
MD
LG