Dostupni linkovi

Senat Italije ukinuo imunitet Salviniju


Lider Lige Matteo Salvini sa pristalicama, septembar 2019.
Lider Lige Matteo Salvini sa pristalicama, septembar 2019.

Senat Italije u srijedu je odlučio da ukine imunitet bvšem ministru unutrašnjih poslova Matteu Salviniju čime se otvara put njegovom suđenju zbog toga što je navodno prošlog ljeta na Siciliji držao migrante zatočene danima na brodu obalne straže, umjesto da ih pusti da se iskrcaju na obalu.

Sam Salvini traži pokretanje sudskog postupka.

Zvanično objavljivanje rezultata glasanja očekuje se kasnije u srijedu, no prema prebrojanim glasovima koje objavljuje Reuters, većina je glasala za ukidanje njegovog imuniteta.

Ukoliko bude osuđen, Salvini bi se mogao suočiti sa kaznom zatvora u rasponu od šest mjeseci do 15 godina kao i mogućem okončanju političke karijere.

Za Salvinija, lidera populističke Lige Sjevera koji traži da njegov imunitet bude podignut kako bi mu se sudilo, ukidanje imuniteta je ravno odbrani Italije od migranata, koje ovaj populistički lider krivi za kriminal i oduzimanje poslova Talijanima.

"Visoko podignute glave, želim biti ponosan na ono što sam učinio", rekao je Salvini novinarima, prenosi AP agencija. "Naš ustav kaže da je sveta dužnost talijanskih građana odbrana naše domovine", dodao je Salvini.

Salvini je također izrazio pouzdanje u 'neutralnost' sudija jer kako je naveo vjeruje da je to što je uradio bilo u interesu italijanskog naroda.

Ovim potezom, piše Reuters, Salvini pokušava da dobije politički kapital, označavajući sebe braniocem nacionalnog interesa Italije.

"Odlučio sam da idem protiv svojih interesa. Da idem na sud i da se oslonim na nepristranost suda", rekao je Salvini, piše Reuters.

Prošlog mjeseca su njegove kolege senatori iz Lige, udovoljivši željama lidera, glasali u komisiji Senata za ukidanje imuniteta, što je otvorilo put za glasanje u srijedu.

Pročitajte i ovo:

Tužioci na Siciliji su već istraživali Salvinija zbog navodne otmice jer je zadržavao 131 spašenog migranta šest dana na brodu talijanske obalne straže Gregoretti u julu 2019. godine.

Par sličnih okršaja desilo se u Sredozemnom moru tokom Salvinijevog mandata na poziciji ministra unutrašnjih poslova. Na koncu, tužioci su odlučili da odlože slučaj. No drugo pravosudno tijelo, Tribunal ministara je odlučio da nastavi.

Nakon što se u avgustu prošle godine povukao iz koalicije u neuspjelom pokušaju kandidature za prijevremene izbore, Salvinijeva Liga se nalazi u opoziciji. Ankete Salvinija stavljaju na listu najpopularnijih lidera Italije.

XS
SM
MD
LG