Dostupni linkovi

Salvini 'ne želi' imunitet, ali očekuje izborni trijumf


Mateo Salvini, lider italijanske krajnje desnice
Mateo Salvini, lider italijanske krajnje desnice

Odbor italijanskog Senata izglasao je ukidanje imuniteta bivšem ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju, što je otvorilo put za nastavak istrage i moguće suđenje zbog višednevnog zadržavanja migranata na moru prošle godine.

Dok lideru italijanske krajnje desnice Mateu Salviniju (Matteo Salvini) prijeti suđenje s mogućom kaznom od 15 godina zatvora zbog navodnog ilegalnog zadržavanja migranata na moru u vrijeme kada je bio ministar unutrašnjih poslova, on želi da se prikaže kao žrtva političkog establišmenta što bi mu moglo donijeti koristi na važnim regionalnim izborima u nedjelju 26. januara, pišu svjetski mediji.

Nastavak istrage

Odbor italijanskog Senata odobrio je zahtjev specijalnog suda za nastavak istrage protiv lidera krajnje desnice što bi moglo dovesti do suđenja Salviniju za navodno kidnapovanje migranata, piše Rojters (Reuters).

Ako bude definitivno proglašen krivim, lider Lige, trenutno najpopularnije stranke u Italiji, mogao bi završiti u zatvoru s kaznom u trajanju do 15 godina. Također mu se može zabraniti obavljanje javnih političkih funkcija, čime se, ukazuje Rojters, negativno uticalo na njegove ambicije da predvodi buduću vladu.

U julu 2019. Salvini, koji je svoj politički kredibilitet izgradio zavjetom da će obuzdati imigracije iz Afrike, naredio je da 131 spašeni migrant ostane na brodu šest dana dok se druge evropske države nisu složile da ih prime. Tribunal u sicilijanskom gradu Katanija - specijalni sud zadužen za istrage protiv ministara - prošlog mjeseca je preporučio suđenje Salviniju zbog optužbi za ilegalno zatvaranje migranata na brodu obalske straže.

Odluka odbora Senata dolazi u osjetljivo vrijeme - zbog mogućih posljedica na regionalne izbore koji su zakazani u nedjelju i opstanak četvoromjesečne koalicije Pokreta pet zvjezdica i Demokratske stranke lijevog centra (PD), ocjenjuje Rojters. Salvinijeva opoziciona Liga se nada da će dobiti kontrolu nad Emilija-Romanjom, bogatom sjevernom regijom kojom vladaju ljevičarske stranke od Drugog svjetskog rata. Ankete ukazuju na tijesnu utrku između Lige i PD-a, dodaje agencija.

Glasanje u 23-članom odboru Senata završilo je s pet glasova za i pet glasova protiv zahtjeva suda, što prema propisima znači da se istraga može nastaviti. Rojters navodi da su zahtjev suda podržali senatori iz Salvinijeve Lige, dok su ostale opozicione stranke desnog centra bile protiv.

Predstavnici vladajuće koalicije bojkotovali su glasanje jer se plaše da će Salvini iskoristiti sudski slučaj da se predstvavi kao mučenik koji se žrtvuje da bi zaštitio granice Italije. Konačna odluka o ukidanju imuniteta ipak zavisi od glasanja kompletnog Senata narednog mjeseca, naglašava Rojters.

Zaštita granica

Lider opozicije je sam pozvao poslanike u Senatu da mu ukinu imunitet kako bi mu se moglo suditi za višednevno zadržavanje migranata na brodu obalne straže, ističe agencija Asošijetid pres (The Associated Press) dodajući da su jedino članovi partije Liga, djelujući po Salvinijevoj direktivi, glasali za ukidanje njegove zaštite od progona.

Vladajuće stranke lijevog centra strahuju da će postupak ukidanja imuniteta Salviniju donijeti nove glasove i simpatije za njegovu Ligu na regionalnim izborima 26. januara u ljevičarskom uporištu, gdje se on nada da će trijumfovati.

Salvini insistira na tome da je kao ministar unutrašnjih poslova u julu 2019. djelovao na zaštiti italijanskih granica. Njegova stranka Liga optužuje migrante za zločin i tvrdi da postoji rizik da bi neki od njih mogli biti biti teroristi. "Dileri, silovatelji, mafioze bi trebali završiti u zatvoru, a ne ministri koji brane građane", rekao je Salvini na izbornom skupu za regionalnog kandidata Lige.

Salvini je insistirao da odluku o odbijanju migranata dijele i premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) i lider Pokreta pet zvjezdica, Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio), koji je bio drugi koalicioni lider u prethodnoj vladi koju su činili partneri iz Lige i Pokreta pet zvjezdica. Ta vlada se, ističe AP, srušila u avgustu, nakon što se Salvini okrenuo protiv nje u pokušaju da se pokrenu prijevremeni izbori.

Obavijest o deložaciji

Zahtijevajući da mu se sudi Salvini želi prikazati sebe kao patriotskog mučenika kojeg progoni italijansko pravosuđe i politički establišment zbog pokušaja zaštite nacije od ilegalne imigracije, ocjenjuje Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Većina posmatrača - i Salvinijevi politički protivnici - slažu se da će mu suđenje po optužnici za otmicu imigranata možda više politički koristiti nego štetiti, ukazuje list. Ankete pokazuju da će krajnje desničarska Liga vjerojatno pobijediti na svim regionalnim izborima ako italijanska krhka koaliciona vlada padne u nekom trenutku ove godine.

Glasanje senatskog odbora dolazi u danima prije izbora u sjevernoj regiji Emilija-Romanja, gdje je Salvini neumorno vodio kampanje, održavajući nekoliko skupova dnevno i pridajući izborima nacionalni značaj.

Gubitak Emilija-Romanje, koju je italijanska ljevica držala sve vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, bio bi udarac za demokrate, ocjenjuje Volstrit žurnal dodajući kako bi njihov poraz mogao ugroziti i ionako krhku koalicionu vladu s Pokretom pet zvjezdica, jer bi više demokrata moglo dovoditi u pitanje savezništvo kao štetno za popularnost njihove stranke.

Salvini se nada da bi pobjeda u toj regiji mogla biti početak kraja vlade na čijem je čelu premijer Konte. "Ako pobijedimo u Emiliji 26., ja 27. idem [u Rim] sa obavještenjem o deložaciji za Kontea", rekao je Salvini nedavno na predizbornom mitingu. List ocjenjuje da bi pobjeda Lige na vanrednim izborima vjerovatno dovela do kreiranja prve krajnje desne vlade u državi utemeljiteljici Evropske unije.

Glas "Sardina"

Izbori u Emilija-Romanji smatraju se "majkom svih bitaka" za Demokratsku stranku lijevog centra i pobjeda Salvinijeve Lige mogla bi imati ozbiljne posljedice za opstanak nacionalne koalicije, piše londonski Telegraf (The Telegraph).

Najnovije ankete sugerišu da će kandidat Demokratske stranke osvojiti 45-47 odsto glasova, dok se predviđa da će kandidat desnog centra dobiti 43-45 odsto. No, ističe Telegraf, vlada tvrdi da je sigurna u pobjedu i kaže da čak i ako ne bude tako, pobjeda Lige ne bi srušila koaliciju.

Trenutnog guvernera regije, domokratu Stefana Bonačinija (Bonaccini) iz Modene, hvalili su sindikati, poslovni lideri i ličnosti iz kulturnog života zbog čvrstog vladanja. No, ukazuje Telegraf, Salvinijev pristupačan stil i populistička antimigrantska poruka rutinski privlači oduševljene mase dok se pojavljuje zajedno s lokalnim kandidatom - senatorkom Lige Lucijom Borgonzoni.

U posljednjem pokušaju da zaustave Salvinijev uspon prije presudnog regionalnog glasanja, u nedjelju su, na najvećem gradskom trgu u Bolonji, izašle na desetine hiljada mirnih demonstranata iz rastućeg pokreta "Sardine"."Zabrinuti smo i nadamo se da će naše sardine uspjeti doprijeti do srca onih koji su još uvijek neodlučni", kazala je 67-godišnja Đovana Kolonjezi (Giovanna Colognesi) iz Ferare.

Ako stranka Salvinija pobijedi, to će biti žestok udarac Sardinama, pokretu koji je nastao u Emilija-Romanji prije samo dva mjeseca, i koji se proširio po cijeloj Italiji. Nadimak su dobili tako što su demonstranti rekli da će gdje god Salvini bude održavao miting, isti broj demonstranata zauzeti obližnji trg na kojem će stajati "upakovani poput sardina".

XS
SM
MD
LG