Dostupni linkovi

Da li je moguć Salvinijev marš na Rim?


Mateo Salvini, lider talijanske stranke Liga pozdravlja pristalice na mitingu u Pontidi u Italiji 15. septembra 2019. godine.

Italija je spremna promijeniti Salvinijevu strategiju nulte tolerancije prema migrantima za šta će biti neophodna pomoć Brisela. S druge strane, Salvini koji je nedavno izbačen iz vlade, priprema se za slavni povratak.

Nakon što je izbačen iz vlade Mateo Salvini (Matteo), bivši ministar unutrašnjih poslova Italije i lider ultradesničarske partije Liga, obilaskom gradova i već prepoznatljivom retorikom strpljivo će se pripremati za opšte izbore i povratak na vlast, očekujući da će njegova popularnost rasti a trenutna koalicija slabiti, dok za Brisel politički preokret u Rimu može otvoriti nove mogućnosti za konačno rješenje nedostataka u imigracionoj politici EU koja do sada s Italijom nije dijelila migracioni teret, pišu svjetski mediji.

Bogati sjever odan Salviniju

Nakon dramatičnog ljeta u italijanskoj politici kada se Salvini kockao s prijevremenim izborima i izgubio, stanovnici Venete, bogatog kraja na sjeveru zemlje gdje živi oko pet miliona Talijana, odano čekaju na Salvinijev povratak, napisao je BBC.

Kada se Salvini okrenuo protiv svog koalicionog partnera u vladi, Pokret pet zvjezdica je formirao savezništvo sa svojim bivšim neprijateljem, Demokratskom strankom na lijevom centru, dok je premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) ostao na funkciji.

Mnogi su u sjevernoj Italiji, gdje je, kako ističe BBC, trećina glasača na prošlogodišnjim izborima podržala Salvinijevu partiju Liga (Lega), uvjereni da iza formiranja nove vlade stoje evropske sile. U izjavi za britanski javni servis, Ario Đervazuti (Gervasutti), urednik lista Il Gacetino (Il Gazzettino), ocjenjuje kako je "većinski rasprostranjen osjećaj" da je zamjena Lige Demokratskom strankom bila planirana između Rima, Brisela, Pariza i Berlina.

"Oslikali su Ligu kao 'ekstremnu desnicu', potičući evropsko javno mnijenje na ideju da smo okrenuti fašistima", rekao je naglasivši da ga ne bi iznenadilo da Liga na narednim izborima osvoji više glasova nego što bi mogla osvojiti danas. Upozorio je da je ljevica napravila istu grešku kao i u godinama kada je vođa desnog centra Silvio Berluskoni (Berlusconi) bio na vlasti, pokušavajući da ga demonizira umjesto da se fokusira na politike koje bi zadovoljile potrebe Talijana.

Veneto je, ukazuje BBC, bogati turistički kraj i sjedište mnogih malih i srednjih preduzeća koja posluju međunarodno. Kompanije ovdje pažljivo prate političku situaciju jer im je politička neizvjesnost loša za biznis. Guverner Venete i član Lige, Luka Zaija (Luca Zaia), smatra da odlaskom s vlasti Salvini nije izgubio već da lider stranke sada ima sjajnu priliku i da treba sačekati "bolja vremena". "Imamo ulicu na našoj strani, na našoj strani imamo građane", kazao je on za BBC.

Strpljivo čekanje

Kako je Salvini izbačen iz vlade i otjeran u klupe opozicije, na umu će mu biti samo jedna stvar: slavni povratak - marš na Rim 21. vijeka (demokratskim sredstvima), napisao je politički analitičar Kit Nikol (Nicholl) u komentaru koji objavljuje Euobzerver (Euobserver), ističući kako Salvini "treba čekati svoj red" jer privremena veza između Pokreta pet zvjezdica i Demokratske stranke postepeno slabi.

Savez dvojice dugogodišnjih neprijatelja izgledao je nefunkcionalno od starta s jasno vidljivim pukotinama, ocjenjuje Nikol naglasivši kako njihov labavi zajednički program u 26 tačaka gotovo sigurno neće moći nadoknaditi mnoštvo nesuglasica koje će se neizbježno pojaviti čim se uključe u posao vlade.

Sve vrijeme, ukazuje komentator Euobzervera, Salvini će se pripremati za neizostavne opšte izbore – i tu će procvjetati. Pogotovo, jer simptomi koji su doveli do povećanja njegove popularnosti - priliv migranata, prijetnje nacionalnoj sigurnosti i ekonomsko slabljenje - ne pokazuju znakove opadanja.

Njegov pristup nulte tolerancije prema migracijama, uključujući zabranu pristajanja brodova za nevladine organizacije koje spašavaju migrante u talijanskim lukama, osvojio je mnoge pristalice koji osjećaju nezadovoljstvo evropskom snagom u podjeli teret migracija.

A kako nova talijanska vlada počinje odbacivati svoju čvrstu politiku krećući se prema pomirljivijim odnosima sa EU, očekuje se da će gnjev javnosti rasti i da će Salvini to itekako iskoristiti. Lokalni izbori u oktobru bit će rani pokazatelj uticaja koje je politička promjena u vlasti imala na glasove za Salvinijevu Ligu, a ankete javnog mnjenja trenutno joj daju 13 odsto prednosti s podrškom od 33 odsto građana, što će se vjerovatno povećati kako se vlada bude raspadala, ocjenjuje komentator Euobzervera.

Borba u fašističkom stilu

Nedavno sklonjen u pozadinu, Salvini nastavlja privlačiti pažnju demagoškom propagandom, evroskepticizmom i antimigrantskom politikom. A mediji i dalje igraju ogromnu ulogu u popularizaciji krajnje desne i etno-nacionalističke politike u javnom diskursu, napisao je istoričar Andre Mamon (Andrea Mammone) u komentaru za londonski Indipendent (The Independent).

To ima jasne posljedice i trajne ishode jer je "kapetan" (Salvinijev nadimak) i dalje u središtu strategije legitimisanja ekstremizma i ksenofobične mržnje. Jasno je da glavni igrač nedavne italijanske politike neće ostati miran u svom nestašnom kutku, a prebacivanje krivnje i populistička komunikacija ići će mu od ruke, ocjenjuje Mamon.

Vjerovatno će zvaničnici Lige biti ohrabreni da podrivaju ili prkose državnoj vlasti, posebno u pitanjima imigracije. S obzirom na izbjegličku vanrednu situaciju u Sredozemlju, to će sigurno značiti novi tok antimigrantske propagande, s retorikom obilježenom parolama kao što su "naši građani", "invazija" i "granice". To će biti povezano sa sada već uobičajenim iskorištavanjem katoličke vjere, ukazuje istoričar u komentaru objavljenom za londonski Indipendent.

Kao i mnogi klerikalni fašizmi iz prošlosti, ističe Mamon, pretvaraće se da djeluju kao branioci hrišćanstva i njegovih (moralnih) vrijednosti. Ali sve će to doći s jačanjem antisistemskih konotacija krajnje desne politike.

Demonstracije širom države planirane su za 19. oktobar, a neofašističke grupe će se vjerovatno pridružiti.

U pitanju je ranjena zvijer koja traži osvetu, te s uticajem Silvija Berluskonija koji blijedi, formira se blok tvrde desnice na čelu s Ligom čime će se, zaključuje Mamon, oblikovati jedno od najupečatljivijih političkih nasljeđa ove ere.

Brisel uz Rim

Hoće li Italija za sobom ostaviti Salvinijevo doba ili ne, uveliko će zavisiti od sposobnosti evropskih lidera da pokažu stvarnu predanost pronalaženju zajedničkog stajališta o migraciji u skladu s osnovnim evropskim vrijednostima, ukazuje briselski Politiko (Politico) ističući kako je Italija spremna da promijeni imigracionu strategiju Matea Salvinija - ali to neće moći bez pomoći Brisela.

Kao dio nove vlade u Rimu koja se vraća ka Evropi, premijer Konte obećao je da će se prekinuti tvrda imigraciona politiku za koju se zalagao Salvini. Tako je prošle nedjelje Italija dozvolila brodu za spašavanje nevladinih organizacija da pristane u Lampeduzi, poslije dogovora o premještanju izbjeglica u države EU.

Jedini način efikasnijeg upravljanja migracijama je udahnuti novi život u dugotrajne napore EU da se prerade politike o migracijama, što se može postići, ukazuje Politiko, pružanjem dugotrajne podrške zemljama na granicama bloka, uključujući Italiju, koje su ostavljene da se same izbore s većinom migranata i izbjeglica.

Politički preokret u Rimu otvara mogućnost za EU. Pristup bloka "hitnom načinu rada" i njegovi pokušaji da dođe do kratkoročnih rješenja očigledno su propali. S progresivnom vladom u Italiji, Brisel ima šansu da konačno riješi nedostatke u vlastitom migracionom sistemu EU.

Migracije nisu pitanje koje EU može ignorisati. Broj novih dolazaka možda je smanjen u poređenju s 2015. godinom, ali ono što pokreće prisilno raseljavanje - uključujući klimatske promjene, sukobe i siromaštvo - postaju sve izraženiji, konstatuje briselski portal Politiko.

XS
SM
MD
LG