Dostupni linkovi

Italija zabranila brodu sa 100 migranata da uplovi u njene vode


Spasilačka misija Lifeline, arihivska fotografija
Spasilačka misija Lifeline, arihivska fotografija

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zabranio je danas spasilačkom brodu kojim upravlja njemačka humanitarna organizacija 'Lifeline' da uđe u italijanske vode.

Na brodu se nalazi se 101 osoba, spašena 50 kilometara od obale Libije. Organizacija je zamolila njemačku vladu da pomogne u pronalaženju sigurne luke.

Italija i Malta su najbliže zemlje, ali politika italijanskog ministra unutrašnjih poslova otežava ulazak brodova u Italiju.

Poslednjih godina Evropska unija pomaže obalskoj straži i drugim libijskim snagama da spreče migrante da krenu na opasno putovanje Sredozemnim morem ka Evropi.

Međutim, grupe koje se bore za ljudska prava kažu da su ti napori ostavili migrante na milost brutalnim naoružanim grupama ili u migrantskim logorima sa neadekvatnim uslovima bez hrane i vode.

Brod nazvan Eleonore trenutno prevozi 101 izbjeglicu spašenu u Sredozemnom moru, saopštio je Axel Steier voditelj misije Lifeline, uz pojašnjenje da su italijanske ali i malteške vlasti odbile da prihvate brod.

Steier je rekao da putnici trenutno nisu u opasnosti, ali je dodao da će, u slučaju opasnosti, kapetan broda krenuti u jednu od te dvije zemlje.

"Ako brod dospije u nevolju na moru, putovat će u luku", rekao je Steier, uz pojašnjenje da su Italija i Malta zbog pozicije broda bile jedine opcije.

"Nije na gospodinu Salviniju da odluči, već na kapetanu", dodao je.

Prošle sedmice je Malta dopustila iskrcavanje 356 migranata koje je prevozio spasilački brod Ocean Viking nakon što se šest zemalja Europske unije složilo podijeliti tražitelje azila.

Također prošle sedmice pet država Evropske unije se složilo da će uzeti migrante koji su bili na spasilačkom brodu Open Arms kojem Italija nije dozvoljavala da pristane u njihove luke.

XS
SM
MD
LG