Dostupni linkovi

Nova talijanska vlada postigla dogovor s EU o brodu za spašavanje migranata


Afrički migranti
Afrički migranti

Italija je u četvrtak priopćila da je sklopila sporazum sa zemljama EU o podjeli migranata na brodu dobrotvornog broda na moru na Sredozemlju, riješivši prvu od, možda ponovljenih, epizoda koje će nova vlada u Rimu staviti na test, ocjenjuje Reuters.

Ocean Viking, kojim upravljaju francuske dobrotvorne organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, prevezla je 82 osobe koje je ovaj tjedan spasila u raznim operacijama izvan Libije i zatražila sigurnu luku.

Vlada, koja je prošlog tjedna položila zakletvu, obećala je promjenu postupka u odnosu na prethodnu upravu u kojoj je krajnje desni ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zatvorio italijanske luke za migrantske spasilačke brodove.

Premijer Giuseppe Conte rekao je nakon sastanka sa svojim glavnim ministrima u četvrtak da se "nekoliko zemalja EU-a" složilo primiti migrante s broda Ocean Viking, "što će im osigurati brzo i prikladno rješenje".

Ocean Viking trenutno se nalazi na sredini puta između Malte i talijanskog otoka Lampedusa. Svi migranti na brodu su Afrikanci i među njima je 17 maloljetnika.

XS
SM
MD
LG