Dostupni linkovi

Šef diplomatije Crne Gore: Delegaciji Srbije dozvoljena poseta, ali bez vojnih uniformi


Vulin i vojna delegacija u manastiru Rovci kod Kolašina
Vulin i vojna delegacija u manastiru Rovci kod Kolašina

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da poseta ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina Gornjim Rovcima, kod Kolašina nije bila državna već privatna.

"Delegaciji je dozvoljeno da uđe u Crnu Goru u posjetu koja nije državna. Nismo pravili problem za jednu posjetu o čijim motivima je najbolje da sami procijenite", rekao je Darmanović nakon sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa pomoćnikom Milanom Rankovićem i oficirima Vojske Srbije Rajko Milovanovićem, Mihailom Zogovićem, Veskom Mimovićem i Vasilijem Furundžićem, položio je u utorak venac na grob bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima.

Delegacija Srbije ušla je u Crnu Goru u civilnim odelima nakon što od crnogorskih vlasti nije dobila saglasnost da to učini u vojnim uniformama.

Kada je reč o vojnoj uniformi, Darmanović je kazao da se uniforma koristi po odgovarajućem protokolu.

"Između ostalog posjeta spomenicima od državnog značaja podrazumijeva korištenje uniforme. Grob Bulatovića nije spomenik od državnog značaja, samim tim korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra i to je jasno saopšteno. Mi smo postupili po protokolu što može da potvrdi i Ambasada Srbije u Crnoj Gori", kazao je Darmanović.

Pavle Bulatović, ministar odbrane SR Jugoslavije od 1993. do 2000. godine, ubijen je u Beogradu 7. februara 2000. godine, a izvršilac i organizatori ubistva nisu pronađeni.

Aleksandar Vulin boravi u Crnoj Gori u jeku pojačanih tenzija između zvanične Podgorice i Beograda nakon usvajanja Zakona o veroispovesti.

Zakon je usvojen je 27. decembra 2019. u Skupštini Crne Gore, i izazvao je nezadovoljstvo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koja smatra da joj se primjenom ovog akta otuđuje imovina.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

Od usvajanja Zakona, SPC predvodi proteste najmasovnije u Crnoj Gori, ali koji se održavaju i u Srbiji, na Kosovu, kao i bh. entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG