Dostupni linkovi

Vulin u manastiru u Crnoj Gori povodom godišnjice ubistva Pavla Bulatovića


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovao je u utorak liturgiji u manastiru Kostrikovača u Rovcima kod Kolašina u Crnoj Gori, povodom 20 godina od atentata na saveznog ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića.

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Kako se navodi u saopštenju, liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a liturgiji su prisustvovali članovi porodice Pavla Bulatovića, poslanici opozicionog Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije Crne Gore i brojni građani.

Vulin i vojna delegacija Srbije
Vulin i vojna delegacija Srbije

Najavljeno je da će nakon liturgije Vulin položiti venac kod spomenika Pavlu Bulatoviću u Rovcima.

Pavle Bulatović, ministar odbrane SR Jugoslavije od 1993. do 2000. godine, ubijen je u Beogradu 7. februara 2000. godine, a izvršilac i organizatori ubistva nisu pronađeni.

Aleksandar Vulin boravi u Crnoj Gori u jeku pojačanih tenzija između zvanične Podgorice i Beograda nakon usvajanja Zakona o veroispovesti.

Zakon je usvojen je 27. decembra 2019. u Skupštini Crne Gore, i izazvao je nezadovoljstvo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koja smatra da joj se primjenom ovog akta otuđuje imovina.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

Od usvajanja Zakona, SPC predvodi proteste najmasovnije u Crnoj Gori, ali koji se održavaju i u Srbiji, na Kosovu, kao i bh. entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG