Dostupni linkovi

Beograd: Moleban za SPC u Crnoj Gori


Litija 8 januara, Beograd, arhivska fotografija
Litija 8 januara, Beograd, arhivska fotografija

Građani iz beogradskih naselja Zemun i Novi Beograd, učestvovali su u nedelju na molitvenom hodu i litiji koji su organizovani, kako se navodi, u znak "podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori".

Šetnja je završena ispred hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu, gde su se srele povorke iz dva naselja i gde je održan moleban, javila je agencija Beta.

Dodaje se da je molitveni hod organizovalo Arhijerejsko namesništvo zemunsko-novobeogradsko SPC, uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja.

Građani koji su prisustvovali liturgijama u svim zemunskim hramovima prethodno su se zajedno sa sveštenstvom okupili u zemunskom parku, odakle su krenuli prema hramu Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, gde su se tokom jutra i prepodneva okupili vernici iz ovog dela grada.

Ulice na trasi molitvene šetnje bile su zatvorene za saobraćaj, a na čelu kolone koju su predvodili sveštenici SPC, građani su nosili transparent "Svetinje ne damo".

Nakon usvajanja i stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, u gradovima te države, ali i Srbije i Bh. entitetu Republici Srpskoj, redovno se organizuju molebani, litije i protesti koje predvodi Srpska pravoslavna crkva u kojoj veruju da odredbe Zakona omogućavaju državi Crnoj Gori da oduzme imovinu verskim zajednicama.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG