Dostupni linkovi

Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske spremni za sastanak sa Duškom Markovićem


Mitropolit Amfilohije i premijer Crne Gore Duško Marković
Mitropolit Amfilohije i premijer Crne Gore Duško Marković

Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) izrazili su spremnost da se sastanu sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem sa, kako navode, nadom da je Vlada iskreno opredijeljena za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora u cilju da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.

"Spremni smo da se, imajući u vidu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crpke (SPC) i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, i poštujući Ustav, sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredijeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu", navodi se u pismu koje potpisuje mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

On je poručio da se isključivo poslije rješenja tog ključnog problema današnje Crne Gore, može i treba otvoriti dijalog radi rješavanja drugih, veoma složenih pitanja.

"Kao što je povraćaj (restitucija) imovine koju je komunistički režim poslije Drugog svjetskog rata bespravno i besudno oduzeo od Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice i građana, a što je međunarodna i zakonska obaveza Crne Gore", naveo je Amfilohije.

On je kazao da se poslije rješenja ključnog problema, može otvoriti i dijalog za pripremu i zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

"I ovih dana smo napomenuli da i najbolji ugovor između Crkve i države uz postojanje ovakvog zakona ne bi imao nikakvog smisla i značaja", naveo je Amfilohije.

Kako se navodi u pismu, Amfilohije očekuje da Marković, ukoliko želi istinsko rješenje problema, zakaže sastanak kojem bi, osim njega, prisustvovali i vladike budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poziv na dijalog povodom Zakona o slobodi vjeroispijovesti, objavljeno je 28. januara na zvaničnom Tviter nalogu vlade. "Vrijeme je i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena", objavljeno je.

Vlada je navela da je spremna da se još jednom zajednički sagledaju najbolja rješenja za primjenu članova 62-64 Zakona i da se svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otkloni svaka dilema i sumnja oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene.

XS
SM
MD
LG