Dostupni linkovi

Litije SPC u više gradova u Crnoj Gori


U više crnogorskih gradova Srpska pravoslavna crkva (SPC) je organizovala nove protestne litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju u Podgorici predvodio je Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

On je nakon šetnje, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, rekao da se nada da će se crnogorski vlastodršci „urazumiti i ukinuti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je sramota i za njih i za ovu državu“.

Kako je dodao, u Crnoj Gori je crkva prisutna od četvrtog veka, a „samo su tu doneli zakone oni koji ne veruju u Hrista“.

Dok je govorio Amfilohije, okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje".

Litije su organizovane u više gradova Crne Gore
Litije su organizovane u više gradova Crne Gore

Skupovi u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC), prema medijskim navodima, organizovani su u Podgorici Nikšiću, Beranama, Kolašinu, Bijelom Polju, Andrijevici, Budvi, Baru.

SPC je oštro protiv zakona za koji smatra da je "anticrkveni, diskriminatorski", te da je "priprema za otimanje" imovine te crkve u Crnoj Gori.

Vlast u Crnoj Gori pozvala je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na dijalog o primeni zakona.

Za sada nije saopšteno kada će početi dijalog o zakonu.

Vlast odbacuje optužbe crkve o zakonu i navodi da je donet u skladu sa međunarodnim standardima.

Vernici, pristalice i podržavaoci SPC se okupljaju u manastirima i crkvama gde sveštenstvo služi molitve. Posle molitvi okupljeni šetnjama širom Crne Gore izražavaju protest protiv zakona.

SPC u Crnoj Gori organizuje litije četvrtkom i nedjeljom. Osim u Crnoj Gori, litije se održavaju i u Srbiji, na Kosovu, kao i bh. entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG