Dostupni linkovi

Pripremno ročište za ubistvo Olivera Ivanovića: Optuženi se izjasnili da nisu krivi


Na ročištu u utorak treba da bude pročitana optužnica, nakon čega se izjašnjavanju optuženi
Na ročištu u utorak treba da bude pročitana optužnica, nakon čega se izjašnjavanju optuženi

Na pripremnom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini za ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića prisutni optuženi su se u utorak, 11. februara, izjasnili da nisu krivi.

Optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović u sudnici su se izjasnili o krivici, dok su preostala trojica optuženih Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić još uvek u bekstvu.

U optužnici koju je pročitao tužilac Bljerim Isufaj stoji da su svi okrivljeni delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa strukturom i hijerarhijom, koja nije formirana slučajno već deluje od 2011. godine.

Kako je dodao, grupu su vodili okrivljeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se nalaze u bekstvu, a svi okrivljeni su delovali u kontinuitetu i saradnji i aktivno su učestvovali u krivičnim delatnostima grupe, znajući da će tako doprineti realizaciji kriminalnih aktivnosti grupe i realizaciji sticanja direktne ili indirektne finansijske dobiti ili drugih koristi, s ciljem uspostavljanja kontrole nad biznisima i politikom u severnom delu Mitrovice.

"Ova grupa je izvršila krivična dela teškog ubistva, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, zloupotreba službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosova. Svako od okrivljenih su izvršili inkriminirajuće radnje, konkretno za pomenutu grupu, kojom prilikom radnje ove organizovane, kriminalne grupe su rezultovale pogibijom Olivera Ivanovića", kazao je tužilac Bljerim Isufaj.

Pojedinačne uloge

Isufaj je dodao da je okrivljeni Nedeljko Spasojević usko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Olivera Ivanovića, da je svesno i umišljeno pomogao, stvarajući im uslove i otklonivši im prepreke za izvršenje krivičnog dela, omogućivši osumnjičenima da se kreću službenim vozilom policije. Kako je dodao, on je potom odveo nepoznate osumnjičene do vozila a iz kojeg je potom pucano na Ivanovića.

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića (na fotografiji) podignuta je u decembru prošle godine
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića (na fotografiji) podignuta je u decembru prošle godine

Okrivljeni Marko Rošić je pomagao izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, prateći svaki pokret Olivera Ivanovića pre ubistva, navodi se u optužnici.

Rade Basara u svojstvu policijskog službenika u jedinici regionalne istrage u Severnoj Mitrovici, nije ispunio svoje službene dužnosti i preko Željka Bojića je usko sarađivao sa grupom Milana Radoičića,od koje je primao naređenja da prikrije dokaze i tragove zločina, i nije izvršio neophodne dužnosti predviđene zakonom.

Silvana Arsović kao član organizovane, kriminalne grupe, sarađujući sa osumnjičenima koji su bili u koordinaciji za ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju teškog ubistva, stvarajući uslove i otklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela.

"Okrivljena je bila u saznanju da kamere u kancelariji SDP su bile nasilno isključene iz struje, kojom prilikom je omogućeno osumnjičenima da se ne snime bezbednosnom kamerom kada je izvršeno ubistvo Olivera Ivanovića. Istog dana, odmah nakon ubistva, aktivirala je bezbednosne kamere u kancelariji SDP gde je radila kao administrator u kancelariji i bila jedina prisutna osoba u trenutku ubistva", kazao je tužilac.

Prema saopštenju bivšeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta 2019., glavnoosumnjičeni za ubistvo je Milan Radoičić (na fotografiji drugi zdesna), jedan od lidera Srpske liste
Prema saopštenju bivšeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta 2019., glavnoosumnjičeni za ubistvo je Milan Radoičić (na fotografiji drugi zdesna), jedan od lidera Srpske liste

Kod okrivljenog Nedeljka Spasojevića je 23.11.2018. prilikom pretresa njegove kuće pronađeno i zaplenjena automatska puška tipa "kalašnikov AK 47", 106 metaka, ručna granata, gumena palica, i vojni pancir.

Okrivljeni Dragiša Marković je u svojstvu policijskog službenika na dan ubistva Ivanovića, sa lica mesta i bez ovlašćenja dao informacije koju čine službenu tajnu, izveštavajući jednom policijskom službeniku Republike Srbije, počinivši krivično delo.

Okrivljeni Dragiša Marković i Žarko Jovanović u svojstvu policijskih službenika nisu ispunili svoje službene dužnosti na dan ubistva i posle ubistva Olivera Ivanovića otišli su na lice mesta koje nisu osigurali, dopustivši ostalima da intervenišu, oštećujući materijalne dokaze, a onda se udaljili sa lica mesta, počinivši krivično delo, navedeno je u optužnici.

Mesec dana roka za prigovore

Na ročištu su Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović priznali krivicu jedino za ilegalno posedovanje oružja.

Odbrana ima 30 dana da dostavi svoje prigovore.

Pripremno ročište je trebalo biti održano 30. decembra prošle godine, ali je prolongirano usled nedostatka prevoda na srpskom izmenjene optužnice za šestoricu optuženih.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 2. decembra podiglo optužnicu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Za Zvonkom Veselinovićem, Milanom Radoičićem i Željkom Bojićem izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu.

Prema saopštenju bivšeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta 2019., glavnoosumnjičeni za ubistvo je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste.

Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018. godine.

XS
SM
MD
LG