Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu na četvrtu godišnjicu stradanja Dženana Memića


Brojni građani na protestu povodom četvrte godišnjice od ubistva Dženana Memića ispred Narodnog pozorišta Sarajevo
Brojni građani na protestu povodom četvrte godišnjice od ubistva Dženana Memića ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

U Sarajevu se na četvrtu godišnjicu stradanja Dženana Memića okupilo nekoliko stotina građanja, tražeći da se otkrije kako je nastradao 21-godišnjak.

Ovo je 19. protestni skup na kojem se traži da se otkrije ko je, kako tvrdi porodica Memić, ubio Dženana jer ni nakon četiri godine njegova smrt je nerazjašnjena.

Porodica ubijenog mladića je 8. februara ponovo naglasila da će tražiti pravdu na ulici, "jer je sudnici je nema".

"Ja sam običan čovjek, koji traži od ove države da otkrije ubice moga sina. To je dužnost ove države. Nije to moja dužnost - da 19. put pravim proteste. Ova država je potrošila milionska sredstva na lažnu istragu. Tri i pol godine, to je preko 50 ročišta, silni vještaci, policajci... sve je to plaćeno našim parama, da bi se zadovoljio ćejf neke Dalide Burzić (bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštava u Sarajevu) i njenih jataka. Ova borba neće biti uzaludna", rekao je Muriz Memić, otac stradalog mladića.

Dženan Memić iz Sarajeva preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža.

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao mladić.

Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili su da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

"Kantonalni sud je utvrdio da naš Dženan nije stradao onako kako tvrdi Tužilaštvo, naš Dženan je ubijen, valjda ja kao sestra na to imam pravo", rekla je Arijana Memić, Dženanova sestra i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ona je iznijela retrospektivu cijelog slučaja, pri čemu je naglasila da svjedoci trebaju da kažu da je tog februara, prije četiri godine, Alisa Mutap pronađena krvava i pretučena.

"Zašto ne kažeš (Alisa Mutap) ko te pretukao i ko je ubio Dženana Memića. Mnogobrojni su dokazi, ali ni dan-danas njegove ubice nisu procesuirani, ko ih krije. Alisa (Mutap) zna ko je ubio Dženana, jer joj se može, jer su joj tako dozvolili. Vrlo jednostavno je riješiti ubistvo Dženana Memića, uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko ga je ubio", rekla je sestra stradalog mladića Dženana Memića na četvrtu godišnjicu njegovog stradanja.

Arijana Memić je na skupu naglasila da je tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić otvorila istragu (7. marta 2016. godine) za ubistvo i obavještava javnost, kako je naglasila, da je Dženan ubijen.

"Šestog maja je ista ta tužiteljica poslala dopis našoj porodici: 'Poštovani roditelji, u potpunosti saosjećam sa vama u boli sa izgubljenim sinom. Kao što razumijem i poštujem nezadovoljstvo zbog istrage. Ovo Tužilaštvo je dana 7. marta otvorilo istragu protiv N.N. lica i to zbog K.D. ubistva o čemu je obavještena javnost. Odgovorno tvrdim da se preduzimaju sve radnje upravo s tim ciljem. Žao mi je što mi niste povjerovali kada sam rekla da Tužilaštvo neće odustati od istrage. U potpisu, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić'", navela je Memić.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, rekao je tokom protesta da je Dženan Memić "ubijen, mehaničkim predmetom, tupim udarcem u glavu".

"Ovdje su svi dokazi, svi tragovi podmetnuti, svi nalazi vještaka su lažni. Ono što treba uvijek ponavljati jeste da se ovdje ništa ne čeka. Presuda Vrhovnog suda ništa ne znači. Mi ovdje u ovom postupku, i ovi protesti, imaju za cilj da izvrše pritisak na Tužilaštvo BiH da konačno krene hapsiti tužioce i Kantonalnog tužilaštva, a to isto važi i za predmet Davida Dragičevića", rekao je Feraget.

Podrški porodici Memić tokom protesta iskazali su svi oni, kako su naglasili u govorima, razočarani radom pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Među okupljenima bili su članovi grupe "Pravda za Davida", otac jedne od ubijenih studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selme Agić, Amir Agić, kao i Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda "Mjedenica".

Podršku porodici Memić dala je i Amina Smajlović, majka Nadin Smajlović, djevojčice kojoj je ukinuto liječenja na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

"Ovo nam govori kakav je sistem prema nama, prema porodici Dženana Memića. Ja neću odustati. Idem u borbu zajedno sa porodicom Memić", poručila je ona.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić stradao.

Međutim, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 10. juna 2019. godina poništio prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović, a koju je donio Kantonalni sud u Sarajevu i vratio je na ponovno suđenje.

Sud je 13. januara 2020. godine ponovo oslobodio krivice Seferoviće, a prihvaćeni su svi nalazi saobraćajnih i medicinskih vještaka iz Banjaluke.

Prema navedenom vještačenju, Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uporedo vodi istragu u predmetu Dženan Memić.

XS
SM
MD
LG