Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu zbog slučaja liječenja Nadin Smajlović


Protest ispred zgrade Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu
Protest ispred zgrade Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Protest građana povodom slučaja liječenja djevojčice Nadin Smajlović, koji je izazvao burne reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini, održan je u ponedjeljak, 2. decembra, ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Klinički centar je, naime, prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove.

Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega su ljekari održali javni protest, a generalna direktorica Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“.

Roditelji su djevojčicu, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

Iz KCUS-a su govorili da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Nedim Ramić, predsjednik udruženja „Sarajevska raja“, koje je organizovalo protest pred KCUS-om, rekao je da okupljeni građani traže da se hitno počnu rješavati zahtjevi za izmještanje djece koja se ne mogu liječiti u BiH, da doktori nadležni za slučaj Nadin Smajlović budu sankcionirani, kao i da se javno objavi ko je koristio pogodnost liječenja u inostranstvu zadnjih deset godina.

„Zahtijevamo od Vlade FBiH da zakonom zabrani oglašavanje prikupljanja sredstava za liječenje djece, da se to prestane i da se što prije reaguje u slučajevima potrebe za izmještanjem djece, u roku od sedam dana. Smatramo da para ima i za prvu priliku te pare se mogu uzimati od para od akciza dok se ne nađe neko drugo rješenje", poručio je Ramić.

Protest ispred KCUS
Protest ispred KCUS

Okupljeni su nosili transparente "Svi smo mi Nadin", "Smjena menadžmenta KCUS-a", "Potpišite nastavak liječenja Nadin", uz poruku da neće odustati od svojih zahtjeva.

Na protestu okupljenima se obratila i majka djevojčice, Amina Smajlović.

„Da li se iko pitao šta će biti s djetetom, ne samo sa mojom Nadin, već i sa ostalom djecom? Ko će nama sutra liječiti djecu, a svi plaćamo doprinose za zdravstveno. Moje dijete dva mjeseca leži na postelji. Danas bi bilo 20 dana da moje dijete nema terapiju da nisam otišla samoinicijativno u Tursku. Njoj su potrebni tuberkulostatici. Moje dijete je prihvatilo tursko ministarstvo jer je specifičan slučaj. Ovdje su rekli da niko neće da prihvati odgovornost za moje dijete", kazala je Amina Smajlović.

Ona je na kraju potvrdila da njihova ćerka Nadin više nema terapiju, te da će u utorak ponovo morati za Tursku.

XS
SM
MD
LG