Dostupni linkovi

Trump smatra da bi učešće svjedoka u suđenju bila prijetnja za nacionalnu sigurnost


Američki predsjednik Donald Trump tokom konferencije u Davosu
Američki predsjednik Donald Trump tokom konferencije u Davosu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tokom svog obraćanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da bi on radije izabrao opciju dužeg suđenja u procesu opoziva koji se protiv njega trenutno vodi u američkom Senatu po optužbama za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kongresa.

Duže suđenje bi, smatra Trump, omogućilo aktuelnim i bivšim dužnosnicima administracije da svjedoče, no da bi njihovo pojavljivanje predstavljalo moguću prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Govoreći na konferenciji za novinare, Trump je rekao da je na Senatu da odluči na koji način želi da sprovede suđenje, no da bi on želio da bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i američki državni sekretar Mike Pompeo svjedoče.

"Problem sa John (Boltonom) jeste da se radi o pitanju nacionalne sigurnosti", rekao je Trump u obraćanju po odlasku iz Davosa za Washington gdje treba da otpočne predstavljanje uvodnih riječi u historijskom procesu protiv njega.

"On zna neka moja mišljenja, zna šta mislim o liderima. Šta bi se desilo kada bi otkrio da ja o nekom lideru nemam baš pozitivno mišljenje?", rekao je Trump i dodao da bi svjedočenje Pompea također predstavljalo rizik.

Trump je također rekao da bi želio da vršilac dužnosti šefa osoblja Mick Mulvaney svjedoči.

"Radije bih izabraio duži put", rekao je Trump i dodao: "To ću ostaviti Senatu".

Američki senatori u procesu suđenja američkom predsjedniku moraju odlučiti da li će smijeniti Trumpa sa dužnosti nakon što je Zastupnički dom Kongresa prošlog mjeseca podigao dvije optužnice protiv njega.

Trump je opzvan po optužbi za zloupotrebu položaja, tačnije da je zamrznuo pomoć zvaničnom Kijevu od skoro 400 miliona dolara da bi izvršio pritisak na njega da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena, najozbiljnijeg kandidata za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020, i poslovne aktivnosti njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

Ako dvije trećine senatora, ili 67 od 100, bude glasalo da je kriv za optužbe, Trump će biti smijenjen sa dužnosti.

Međutim, mogućnost za to je mala. Republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu, što znači da bi skoro 20 njihovih članova moralo preći stranačku liniju i glasati za smjenu republikanskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG