Dostupni linkovi

Trump u Davosu uoči početka suđenja u Senatu


Uoči suđenja u američkom Senatu u procesu opoziva zbog opstrukcije rada Kongresa i zloupotrebe moći, američki predsjednik Donald Trump učestvovao je u utorak na sastanku lidera u švicarskom Davosu kako bi govorio o ekonomskom uspjehu Sjedinjenih Država.

Trump, koji učestvuje u svom drugom sastanku na Svjetskom ekonomskom forumu, rekao je u prepunom auditorijumu da nedavno postignuti trgovinski sporazumi SAD-a sa Kinom i Meksikom, predstavljaju modele za dvadeset i prvo stoljeće.

Tokom svog obraćanja u Davosu, Trump je rekao učesnicima da će se njegova država pridružiti inicijativi 'milion miliona drveća' za zaštitu životne okoline pokrenutoj na Svjetskom ekonomskom forumu čija je glavna ovogodišnja tema 'održivost'.

Na marginama Foruma Trump se sastao i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom sa kojim je razgovarao o digitalnoj taksi koju Paris planira da uvede.

Francuski predsjednik saopštio je nakon sastanka da će dvije zemlje raditi zajedno kako bi izbjegle podizanje taksi, odnosno prema francuskim diplomatskim izvorima moguće podizanje taksi bit će pomjereno do kraja 2020. godine.

Francuska je u julu odlučila da podigne takse na digitalne takse za šta SAD smatraju da nije fer prema američkim tehnološkim kompanijama. Nakon toga, Washington je prijetio da će nametnuti takse na francuski šampanjac i ostalu robu koju uvoze iz ove zemlje.

Suđenje američkom predsjedniku počinje u Senatu u utorak, 21. januara nakon što je Zastupnički dom i zvanično optužio republikanskog predsjednika za zloupotrebu moći i pokušaj uticaja na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog političkog rivala, izglednog demokratskog kandidata za predsjedničke izbore, Joe Bidena i njegovog sina Huntera koji je služio u nadzornom odboru Burisme, ukrajinske energetske kompanije.

XS
SM
MD
LG