Dostupni linkovi

Protest za čist vazduh u Beogradu


Protest sa maskama
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Protest sa maskama

Više ne pristajemo na neodgovornost institucija, želimo konkretne mere, poruka je sa "Protesta za čist vazduh", koji je održan ispred Skupštine grada Beograda i Vlade Srbije u organizaciji Inicijative Ne davimo Beograd (NDMBGD) i pokreta Građanski front.

"Ukoliko niste sposobni da rešite ovaj problem izađite iz ove zgrade, izađite iz Vlade Srbije, pustite nas, mi ćemo rešiti", poručio je ispred Gradske skupštine Vladimir Radojičić iz Inicijative NDMBGG.

On je rekao da je ta organizacija još pre tri meseca od Vlade tražila konkretne mere zbog velikog zagađenja i da je njihovu peticiju kojom zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja potpisalo oko 14.000 građana.

„Vučić (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) nas je uveravao da zagađenje traje dan ili dva godišnje, da biramo između vazduha i crkavice koju on naziva životni standard“, naveo je Radojičić.

Okupljeni, od kojih su mnogi nosili zaštitne maske, prošetali su do Vlade Srbije gde su predali set kratkoročnih i dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zaštite stanovništva Srbije i Beograda.

Ispred Vlade Srbije
Ispred Vlade Srbije

"Stotine miliona evra, koji su bili namenjeni rešavanju ovih problema, oni su protraćili i sad su im građani krivi. Vi ste krivi za zagađenje jer se vozite starim automobilima, nemate da platite nove", rekao je okupljenima ispred Vlade Srbije Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

On je dodao da čelnici Beograda jednog dana "seku drveće, raskopavaju ulice i uništavaju grad", a drugog dana se kandiduju za zelenu prestonicu Evrope.

Organizatori su za 29. januar najavili "Marš za čist vazduh" u gradovima Srbije, a rečeno je da se radi na tome da taj marš bude balkanski, odnosno da bude organizovan u gradovima širom regiona.

Predložene mere

Zatraženo je redovno, tačno i blagovremeno informisanje o kvalitetu vazduha u gradu. Među kratkoročnim merama u danima ekstremnog zagađenja vazduha predložena je redukcija saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni kroz uvođenje par-nepar sistema saobraćaja automobila, zatim privremeno zatvaranje vrtića i škola koje rade u ugroženim delovima gradova.

Kao dugoročne mere za poboljšanje vazduha Inicijativa Ne davimo Beograd, između ostalog, predlaže poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada i smanjenje individualnih ložišta, pošumljavanje i ozelenjavanje grada, bolju kontrolu zagađivača.

Takođe se predlaže odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh, poput izgradnje spalionice u Vinči, ali i u drugim mestima u Srbiji.

Inicijativa NDBG pozvala je građane na protest, nakon sednice Vlade Srbije odžane 15. januara, navodeći da je jasno da država ne planira da se bavi problemom zagađenja vazduha.

"Iako je u našim gradovima izloženost opasno zagađenom vazduhu ogromna, u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici, državni funkcioneri svojim izjavama nam se bukvalno rugaju i smeju u lice", navela je Inicijativa NDBG u saopštenju.

Šta su rekli predstavnici vlasti?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da zagađenost vazduha u Srbiji "nije ništa veća" nego prethodnih godina već da su vremenski uslovi "jako loši", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kvalitet vazduha doveo u vezu sa životnim standardom, pa je rekao da je vazduh za onoliko lošiji za koliko je standard viši, pa se danas svi kao pojedinci voze u automobilu.

Par dana kasnije Vučić izjavio je da je problem sa zagađenjem vazduha realan i da konačno mora da se reši.

"Postoji realan problem, ali postoji i kampanja, koja je ponekad i groteskna. Problem postoji više decenija", rekao je Vučić u petak na TV Prva.

On je naveo i da će država rešiti ovaj problem u narednih šest-sedam godina, a da se na rešavanju problema zagađenja kontinuirano radi, te da su najvažniji projekti odsumporavanja i uvođenja zelene energije. Dodao je da bi trebalo zabraniti dalji uvoz vozila sa "evro 3" motorima.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je za RTS u petak ujutru da je došlo do "značajnog pada parametara zagađenja, koji trenutno iznose 54 mikrograma po kubnom metru", i naglasio da je to "značajno manje u odnosu na prethodne vrednosti".

Sekretarijat Enegetske zajednice pokrenuo je u četvrtak preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine sa ciljem da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon i "dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja".

Beograd je danima među najzagađenijim gradovima na svetu. 16. januara je bio na petom mestu od skoro sto gradova u kojima aplikacija AirVisual prati stepen zagađenja vazduha.

XS
SM
MD
LG