Dostupni linkovi

Vlada Srbije vanredno zaseda zbog zagađenja vazduha


Zgrada "Beograđanka" u izmaglici, 13. januar 2020.
Zgrada "Beograđanka" u izmaglici, 13. januar 2020.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sazvala je vanredni sastanak u Vladi u vezi sa kvalitetom vazduha u Srbiji i merama koje se preduzimaju, najavljeno je iz njenog kabineta.

Sastanak je najavljen za 15 časova.

U mnogim gradovima Srbije vazduh je danima, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u kategoriji "jako zagađen".

Prema tim podacima, situacija je najteža u Valjevu, gde je koncentracija štetnih PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila 300 mikrograma po kubnom metru.

Batut: Ograničiti boravak na otvorenom

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji preporuke građanima da ograniče boravak na otvorenom prostoru, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je u ponedeljak postupak kontrole rada Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i postupak prema šest lokalnih samouprava.

Tim povodom oglasio se i ministar životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da je Ministarstvo "uradilo svoj deo posla" i da je sada red na lokalne samouprave.

Vučić: Pitao sam Brnabić da li je živ ministar za zaštitu životne sredine?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da, kako je naveo, "malo živne" i najavio hitne mere Vlade zbog zagađenja vazduha u Srbiji.

"Pitao sam (premijerku) Anu Brnabić da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu, da se javi, kaže nešto, pita nešto građane", rekao je Vučić u Bečeju.

Vučič je izjavio i da zagađenju vazduha doprinosi i to što je "porastao standard građana pa je više automobila".

"Šta se zapravo hoće - želi se zelena energija, a napadaju mini hidrocentrale", rekao je takođe Vučić.

XS
SM
MD
LG