Dostupni linkovi

Kopač: U ‘Kostolcu’ emisije gasova veće 14 puta od planiranih


Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je danas da prema podacima iz 2018. godine u termoelektranama "Nikola Tesla" Obrenovac emisije gasova prevazilaze planirane 4,7 puta, a u "Kostolcu" 14 puta.

On je za Betu rekao da je u poređenju sa poslednjim Nacrtom nacionalnog plana za smanjenje emisije (NERP) u koji je Sekretarijat EZ imao uvid najveći problem sumpor-dioksid.

Sekretarijat EZ pokrenuo je juče preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine sa ciljem da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon i "dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja".

"U Srbiji postoji 16 velikih ložišta, a emisije prevazilaze dozvoljene standarde u termoelektranama 'Nikola Tesla' A i B, Kostolac A i B, u termoelektrani-toplani (TE-TO) Novi Sad, u Energani Pančevo i u postrojenju Atmosferska destilacija Naftne industrije Srbije (NIS).Na pitanje da li je video odgovor Ministarstva rudarstva i energetike da se preduzimaju sve mere utvrđene NERP-om Kopač je rekao da taj plan nikad nije usvojen.

"Znamo da postoji nacrt tog plana i kada smo prvi put za končanu verziju zamolili Ministarstvo zaštite životne sredine rekli su nam da još rade na njemu. Kad smo drugi put zatražili konačnu verziju nisu nam ni odgovorili", rekao je Kopač.

Na pitanje koje mere treba da se preduzmu rekao je da u termoelektrane treba ugraditi filtere.

"U termoelektrani 'Kostolac' ugrađen je filter za odsumporavanje 2017. godine ali podaci za 2018. govore da se emisije nisu smanjile. To nam nije razumljivo", rekao je Kopač.

Na pitanje da li je teorijski moguće da se određenim merama smanji emisija štetnih gasova u kratkom roku Kopač je rekao da to nije moguće i da ugradnja filtera traje godinama i da je veoma skupa.

"Naša procena iz 2013. godine govori da su neophodne investicije od 640 miliona evra", rekao je Kopač i dodao da EZ želi "puno objašnjenje" i da dobije NERP.

Na pitanje kakva je moguća kazna za Srbiju ako ne primeni ono što je preporučeno Kopač je rekao da je to uskraćivanje evropskih sredstava ali da o tome odlučuje Ministarski savet EU.

EZ je organizacija čije su članice EU i devet ugovornih strana - Gruzija, Moldavija, Ukrajina i zemlje partneri sa Zapadnog Balkana.

Prioritet Elektroprivrede Srbije (EPS) u zaštiti životne sredine i najveći obim ulaganja od oko 650 miliona evra predviđen je za zaštitu kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i za smanjenje emisije azotnih oksida u termoelektranama, rečeno je agenciji Beta u EPS-u.

Do sada je na svim termoelektranama završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su značajno smanjene emisije praškastih materija odnosno PM čestica, kažu u EPS-u. U to je od 2004. godine do sada uloženo 97 miliona evra, a rezultat su, kako navode u Elektroprivredi Srbije, 2,5 puta manje emisije praškastih materija u 2018. godini, nego u 2011. godini.

EPS navodi da je završio izgradnju postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani (TE) "Kostolac B" u šta je uloženo 96 miliona evra, kao i da su garancijska merenja pokazala da su emisije sumpor-dioksida (SO2) znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru.

"Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, u koji će biti uloženo 217 miliona evra, obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A). To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici", ističu u EPS-u.

XS
SM
MD
LG