Dostupni linkovi

Iranske vlasti upozorile na posljedice odluke EU


Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu, fotoarhiv
Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu, fotoarhiv

Iranske vlasti upozorile su 14. januara Berlin, London i Pariz o posljedicama njihove odluke pokretanja mehanizma protiv Irana zbog nepoštovanja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

"Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrebe (tu proceduru), treba takođe da budu spremni na posljedice o kojima su već obavješteni", saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tri evropske zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana - Francuska, Velika Britanija i Njemačka, pokrenule su mehanizam rješavanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su 14. januara šefovi diplomatija tri zemlje.

Pokretanje mehanizma rješavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedjelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Evropljani ipak ne žele da "žure na prelazak" na sankcije već da izvrše pritisak na Iran kako bi opstao nuklearni sporazum postignut 2015. godine, a iz kojeg su SAD jednostrano istupile pre više od godinu dana.

Iranci slave dogovor o nuklearnom programu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Oni su izrazili nadu da će se Iran vratiti "potpunom poštovanju" obaveza prema nuklearnom sporazumu.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

XS
SM
MD
LG