Dostupni linkovi

Navijači protestovali ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu


Sa protesta organizovanog u Beogradu u noći usvajanja Zakona o vjeroispovjesti u Crnoj Gori: 27. 12. 2019.
Sa protesta organizovanog u Beogradu u noći usvajanja Zakona o vjeroispovjesti u Crnoj Gori: 27. 12. 2019.

Navijači beogadskog kluba Crvena Zvezda okupili su se večeras (2. januar) ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Beogradu, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u toj zemlji.

Navijači su ispred ambasade uzvikivali uvredljive parole protiv crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, pevali su nacionalističke pesme i nosili transparente.

Na nekima od njih pisalo je “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija” i "Ne damo svetinje".

Navijači su ka zgradi Ambasade koja se nalazi u glavnoj gradskoj ulici krenuli sa Novog Beograda, sa platoa ispred beogradske Arene, da bi preko Brankovog mosta stigli u centar glavnog grada Srbije. Saobraćaj je tokom kretanja kolone u pojedinim ulicama bio blokiran.

U beogradskoj Areni se prethodno igrala košarkaška utakmica Crvene Zvezde i Bajerna iz Minhena, na kojoj su navijači beogradskog kluba takođe uvredljivo skandirali Đukanoviću.

Nije poznato da li je protest navijača bio prijavljen policiji ili su se bez najave nakon utakmice uputili gradskim saobraćajnicama.

Protesti navijača, pripadnika desničarskih organizacija i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beogradu, i više gradova Srbije, su u više navrata održani nakon što je Skupština Crne Gore pre sedam dana usvojila Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Za SPC sporna je pre svega formulacija iz zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG