Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Sahrana Qasema Soleimanija, ubijenog iranskog vojskovođe
Sahrana Qasema Soleimanija, ubijenog iranskog vojskovođe

Da li će gas u Turskom toku biti samo ruski?

Sa novim gasovodom Srbija neće više zavisiti od isporuka gasa samo iz pravca Ukrajine, ali istovremeno taj zajednički rusko-srpski projekat, kojim treba da se poveže na "Turski tok", nije usaglasila sa evropskim pravilima. Koje uslove Rusija nije ispunila i zašto je gasovod na evropskom tlu van pravila Evropske unije?

Gradnja gasovoda
Gradnja gasovoda

Ambasadori i Srbije i Crne Gore odbili da prime protestne note

Nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio da primi protestnu notu Ministarstva vanjskih poslova te države, slično je učinio crnogorski predstanik u Srbiji. U noti srpskog ministarstva se izražava najoštriji protest povodom „navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore“. Kako su reagovali predsednici ovih država, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, ali i ambasade zapadnih zemalja čitajte ovde.

Zašto je na Balkanu cestarina viša nego u EU?

Cestarine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji više su nego u većini evropskih zemalja.

Prema podacima javnih preduzeća iznos cestarine na pređenih deset kilometara u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) iznosi 0,60 eura, u Republici Srpskoj (RS) 0,48 eura, u Hrvatskoj 0,64, a u Srbiji 0,33 eura. Zbog čega?

Autoput, BiH
Autoput, BiH

Zašto Soleimani više podseća na Principa nego na Ferdinanda?

Iranski lideri upozoravaju da će se “žestoko osvetiti” zbog ubistva generala Qasema Soleimanija, pa se mnogi pribojavaju da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da izazove treći svetski rat.

Mada iranska armija nije za potcenjivanje, analitičari smatraju da je ona suviše slaba da bi mogla izazvati novi svetski sukob, kao što je Sarajevski atentat 1914. bio okidač za Prvi svetski rat.

Žena sa slikom ubijenog iranskog vojskovođe Qasema Soleimanija
Žena sa slikom ubijenog iranskog vojskovođe Qasema Soleimanija

Dan Republike Srpske: 28 godina neustavnog praznika

Osporavani i neustavni Dan Republike Srpske (RS) 9. januar, širom ovog entiteta obilježava se od 1992. godine. Tri puta proglašavan neustavnim od strane, prvo Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH, njegovo obilježavanje bilo je povod za referendum u RS, čije rezultate je, Ustavni sud, također poništio.

Ustavni sud ne spori Dan RS kao praznik, već datum na koji se on obilježava.​ Vratimo se 28 godina unazad.

Dodik: 'Nema slobode za srpski narod bez države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Požari u Australiji – katastrofa ili opomena?​

Požari koji su u novembru 2019. počeli da bukte širom Australije primorali su hiljade ljudi da napuste svoje domove, a broj žrtava, prema izveštajima nadležnih, svakim danom se povećava. Prirodna katastrofa koja je pogodila Australiju otvorila je nanovo pitanje odnosa vlada prema klimatskim promenama.

Požari u Australiji – katastrofa ili opomena?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG