Dostupni linkovi

Uzbunjivač Obradović na protestu '1 od 5 miliona': 'Krušik' je Srbija u malom


Uzbunjivač Obradović na građanskom protestu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Antivladin protest '1 od 5 miliona', koji se po 55. put održao u Beogradu, završen je kod zgrade Predsedništva, na čiji su ulaz aktivisti simbolično prosuli džakove pune dokumentacije o navodnim zloupotrebama vlasti.

Najpre se na Platou ispred Filozofskog fakulteta građanima, po prvi put nakon puštanja iz kućnog pritvora, obratio uzbunjivač i radnik 'Krušika' Aleksandar Obradović, koji je otkrio dokumentaciju o zloupotrebama u toj valjevskoj fabrici oružja.

Organizatori su ga predstavili kao "heroja koji je jedan od nas", a pre nego je izašao za govornicu, prisutni su zapalili baklje i skandirali mu da je "heroj".

"Nadam se da sam ja taj Aleksandar koji vam nije dosadio i koji vam je draži. Ovo je bilo strašno za moju porodicu i svima sam zahvalan što ste mi pomogli i doprineli da budem slobodan", poručio je uzbunjivač iz 'Krušika'.

Posebno se zahvalio slobodnim medijima "zbog kojih je istina o 'Krušiku' i dalje živa". "Krušik je Srbija u malom", dodao je.

"Živimo u društvu u kome je totalno izokrenut sistem vrednosti i gde je demokratija samo reč, a vlast je dobra jedino u ispraćaju mladih ljudi iz zemlje. Moja borba ovde ne staje, za mene nema kraja", rekao je Aleksandar Obradović.

"Ja sam samo jedan od vas, oduprimo se - hrabro i odvažno", zaključio je.

Obradović je zatim krenuo u protestnu šetnju zajedno sa građanima Beograda, koji su mu celim tokom šetnje prilazili, rukovali se sa njim i čestitali mu.

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) organizatori su poručili da je oslobođen Univerzitet, da je oslobođen Aleksandar Obradović i da će uskoro biti oslobođen i RTS.

Za razliku od nekoliko prethodnih protesta, ruta šetnje je ove subote objavljena, a skup je prijavljen policiji.

"Iako policija nije uradila svoj posao i nije privela lica koja su pre nekoliko nedelja fizički nasrnula na studenta i jednog od organizatora protesta '1 od 5 miliona' Srđana Markovića i snimatelja Udruženja '1 od 5 miliona' Nemanju Ristića, zbog čega nekoliko prethodnih protesta nije bilo prijavljeno policiji, protest će, biti prijavljen iz bezbednosnih razloga", poručili su organizatori protesta.

Aleksandar Obradović, koji se obratio učesnicima protesta, pušten je iz kućnog pritvora u sredu, 18. decembra, kada mu je Viši sud ukinuo meru zabrane napuštanja stana, izrečenu zbog optužbi da je dostavljanjem dokumentacije koja ukazuje na to da su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz 'Krušika', odao poslovnu tajnu. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Obradović je u pritvoru bio tri meseca, a uhapšen je samo tri dana nakon što je medijima dostavio dokumentaciju o zloupotrebama u 'Krušiku'.

Građanska inicijativa "Sloboda za Aleksandra" više meseci je skupljala potpise za njegovo oslobađanje. Sakupljeno je oko 30 hiljada potpisa, a peticija je predata Republičkom javnom tužilaštvu Srbije 16. decembra, samo dva dana pre oslobađanja Obradovića.

XS
SM
MD
LG