Dostupni linkovi

'1 od 5 miliona': Incident ispred Skupštine Srbije


Incident na protestu 'Jedan od pet miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Incident na 53. protestu 'Jedan od pet miliona'

Ispred Skupštine Srbije došlo je do guranja između demonstranata i obezbeđenja, u toku 53. protesta „Jedan od pet miliona” u Beogradu, ali je šetnja ubrzo nastavljena ka Trgu republike gde je ovonedeljno okupljanje i završeno.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je "nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine".

"Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast", rekla je ona.

Okupljeni demonstranti ispred Skupštine Srbije su skandirali "Ustanak" i "Gotov je", a među njima je u prvom redu bio lider Dveri Boško Obradović.

Prostor kod ulaznih vrata Skupštine potpuno je bio ispunjen učesnicima protesta koji su dovikivali ljudima na vratima da li "čuvaju" (predsednicu Skupštine Srbije) Maju Gojković.

Do okupljanja učesnika protesta pred vratima Skupštine došlo je nakon poziva organizatora da se na njih "pokuca", uz poruku: "Oslobodili smo Rektorat, oslobodićemo i Skupštinu".

Prethodno su demonstranti oblepili ulaz u zgradu Radio-televizije Srbije naslovnim stranama dnevnih listova "koji bi trebalo da izveštavaju istinito ali to ne čine" i stavili natpis "Odbor Srpske napredne stranke - RTS".

Ove subote ruta šetnje nije objavljena, a protest nije prijavljen zbog napada na jednog od organizatora protesta "1 od 5miliona" Srđana Markovića koji se desio nakon prošlog subotnjeg protesta kada ga je, kako je saopšteno iz organizacije protesta, nepoznato lice davilo. Zbog toga su redari u toku šetnje telima blokirali saobraćaj u pojedinim ulicama Beograda, kako bi obezbedili prolaz koloni demonstranata, a prisustvo uniformisanih pripadnika MUP-a nije bilo primetno.

Umesto rute šetnje, organizatori su objavili mapu na kojoj su obeležene lokacije: zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu, dnevni listovi „Politika“, „Blic“, „Informer“, „Večernje novosti“, zgrada Skupštine Srbije i Predsedništva, kao i zgrada Radio-televizije Srbije.

Ulazna vrata Radio-televizije Srbije
Ulazna vrata Radio-televizije Srbije

Jedna od organizatorki protesta Tea Vukadin u obraćanju demonstrantima pre šetnje pozdravila je radnike i radnice Javnog preduzeća "Pošte Srbije" koji su im se pridružili na protestu.

Vlast se hvali fiktivnim uspesima, ali uspešna je samo u proizvodnji nasilja, govora mržnje, kazao je pisac i psiholog Žarko Trebješanin i dodao: "Vlast preko svojih medija širi neznanje, glupost i vulgarnost, a to nije slučajno uništavanje obrazovanja. Mi već dugo sedimo na buretu baruta baruta, a neodgovorna vlast je raspiruje. Opozicija ne treba da vraća istom merom."

Advokat uzbunjivača iz fabrike „Krušik” Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić je sa bine poručio da je Obradović "heroj našeg vremena".

"Ni korak nazad nećemo napraviti dok ne srušimo režim Aleksandra Vučića. Oni misle da je državna tajna kako pljačkaju preduzeće", kazao je.

Građanima se obratila i potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

"Ako večeras nema pet miliona, biće, biće. Postigli smo najvažniju stvar oslobodili smo ljude od straha, a uskoro ćemo od mraka. Ovo je borba za normalan život i da ne ispraćamo ljude na aerodromima", kazala je Tepić.

Protest je završen na Trgu republike gde su organizatori poručili da ako nadležni organi ne izađu sa informacijama o imenima i licima napadača na organizatore protesta, ponovo neće prijaviti skup.

"Videli ste kako izgleda samo upozorenje. Samo vas čekamo", poručili su.

Slučaj Srđana Markovića

Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona" Srđan Marković, kako je pisao Radio Slobodna Evropa (RSE), prijavio je da ga ja na protestu 30. novembra napala nepoznata osoba i da ga je davila pola minuta.

Kako su tada naveli organizatori, policija je privela napadača, a do incidenta je došlo u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tada nisu odgovorili na pitanja RSE povodom napada na organizatora protesta.

„Podsećamo da je lice koje je nakon protesta ,1 od 5 miliona' u subotu 30.11. davilo Markovića, i pre toga na protestu njega napalo, u više navrata snimalo organizatore protesta ,1 od 5 miliona'“, navodi se takođe u saopštenju organizatora protesta.

Organizatori u saopštenju podsećaju pripadnike javnog reda „da na protest dođu uniformisani, sa jasnim policijskim obeležjima, u suprotnom ni sledeći protest nećemo prijaviti i vodiće se kao spontana okupljanja“.

Srđan Marković je, kako je RSE pisao 1. decembra, novinarima rekao da policajci na proteste treba da dolaze uniformisani, jer organizatori protesta, kako je kazao, „više ne mogu da razaznaju ko je batinaš, a ko policajac".

On je tada dodao da se poslednjih godinu dana, koliko traju protesti, organizatori konstantno, kako je rekao, „uhode i prate", a „mi ne znamo ko su oni" koji to rade.

Prethodni, 52. protest „Jedan od pet miliona" završen je tako što su organizatori okačili veliku „krvavu" košulju na zgradu Vlade Srbije u Beogradu. Na tom protestu je obeleženo godinu dana od prvog u nizu građanskih protesta, koji je održan 28. novembra 2018. godine u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda, a čiji je simbol bila upravo krvava košulja opozicionog političara Borka Stefanovića.

Antivladini protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod parolom „Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi u Kruševcu fizički napala Borka Stefanovića. Naziv šetnje je promenjen u „Jedan od pet miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG