Dostupni linkovi

Inicijativa mladih Kosova i Srbije osudila Vučićevu izjavu o Račku


Odavanje počasti žrtvama u selu Račak, januar 2019.
Odavanje počasti žrtvama u selu Račak, januar 2019.

Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji oštro su osudile izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa poricanjem masakra u selu Račak.

Oni su u zajedničkom saopštenju povodom Vučićeve izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao “fabrikovanim zločinom“, pozvali predsednika Srbije da se izvini i da prestane da poriče ratne zločine počinjene na Kosovu i u regionu od strane režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

„Takođe pozivamo sve političke lidere u Srbiji i srpske političke lidere na Kosovu da se udalje od ekstremističkih izjava i da pozovu sve da priznaju, poštuju i da se posvete pravdi za sve žrtve, kao i sve one koje su preživele seksualno nasilje i sve one koji se i dalje vode kao nestali u ratu na Kosovu. Mi, mladi ljudi sa Kosova i iz Srbije ćemo uvek stajati protiv poricanja ratnih zločina“, navodi se pored ostalog u saopštenju.

Srpske snage koje su delovale na Kosovu su, 15. januara 1999. godine, pogubile 45 albanskih civila na Kosovu. Tadašnji šef posmatračke miisje OEBS, William Walker koji je bio svedok masakra je izjavio da se radi o “zločinu protiv čovečnosti”. Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak, za odluku NATO snaga da pokrenu vojnu operaciju protiv srpskih ciljeva u tadašnjoj SRJ koja je otpočela 24. marta 1999. i trajala 78 dana.

XS
SM
MD
LG