Dostupni linkovi

Tanin: Slobodu govora balansirati s političkom odgovornošću


Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za Kosovo Zahar Tanin izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog, kako je saopštio, pokušaja da se iskrive bolni istorijski događaji.

Tanin je to saopštio nakon izjave predsednika Srbije koji je masakr u selu Račak, kada su srpske snage ubile 45 civila albanske nacionalnosti, nazvao fabrikovanim, na šta su reagovali kosovski zvaničnici.

Tanin je u saopštenju podsetio na značaj prava na slobodu mišljenja i izražavanja, koje se nalazi u članu 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ali je i naglasio da ovo moćno pravo ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa političkom odgovornošću zvaničnika da piodstiču diskurs koji unapređuje međusobno poverenje i poštovanje.

On je takođe naglasio da je važno imati nezavisno pravosuđe, oslobođeno od političkih ili etničkih predrasuda.

Predsednik Srbije izjavio je 5. decembra da se radilo "o fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant William Walker (bivši šef misije OEBS)".

"To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi", rekao je Vučić komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao „lažnim zločinom“.

Rama: Ostavimo prošlost iza sebe i gradimo mir

Vučićevu izjavu osudili su predsednik Kosova Hashim Thaci, premijer u ostavci Ramush Haradinaj i predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti, a zvaničnici Evropske unije su poručili da nema mesta negiranju masakra u selu Račak.

Premijer Albanije Edi Rama napisao je u subotu na svom Tviter profilu:

“Prijatelji! Prestanite da se samozavaravate o prljavom ratu koji je vodio stari krvavi režim u Beogradu! Prevaziđite to! Ostavite prošlost iza sebe i hajde da zajedno napravimo ono što bi trebalo: gradimo mir i prosperitet za svu našu decu i neka naš region postane uzor!”


Protiv predsednika Srbije advokat iz Prištine Tom Gaši, u ime porodica žrtava masakra u Račku, podneo je krivičnu prijavu zbog krivičnog dela “podsticanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti” u skladu sa članom 147. kosovskog Krivičnog zakonika.

Američka ambasada u Prištini saopštila je u subotu da su zapaljiva retorika i istorijski revizionizam u vezi s događajima iz 1999. godine neprihvatljivi.

XS
SM
MD
LG