Dostupni linkovi

Rusija i Turska 'rade na novom raketnom ugovoru o S-400'


Ruski raketni sistem S-400
Ruski raketni sistem S-400

Rusija i Turska rade na ugovoru o isporuci nove serije ruskog raketnog sistema S-400, citirala je novinska agencija Interfax u petak visokog zvaničnika ruske agencije za vojnu saradnju.

Moskva se nada da će zaključiti ugovor o snabdijevanju Turske s više sistema S-400 u prvoj polovini sljedeće godine, rekao je prošlog mjeseca šef ruskog državnog izvoznika oružja Rosoboronexport.

Usred već zategnutih bilateralnih veza, Washington je suspendovao Ankaru iz američkog programa borbenih aviona F-35 "Stealth", u kojem je bio proizvođač i kupac, kako bi je kaznio za kupovinu sistema S-400 ranije ove godine.

Washington je takođe upozorio na moguće američke sankcije, rekavši kako rakete nisu kompatibilne s odbranom NATO-a, ali ih još nije nametnuo. Visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je u novembru da bi se Turska trebala riješiti S-400 sistema kojeg je ranije kupila kako bi se popravili odnosi dvije zemlje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je rekao članovima svoje AK stranke u parlamentu kako zemlja planira u narednih pet ili šest godina da osigura svoje borbene avione koje bi napravili u Turskoj.

Nakon što je u julu ove godine krenula isporuka ruskih S-400 sistema Turskoj, Erdogan je rekao da će sistem biti u potpunosti implementiran do aprila 2020. godine.

Ne propustite pročitati i ovo:

XS
SM
MD
LG