Dostupni linkovi

Ruski S-400 na vežbi u Srbiji


Raketni sistem S-400. Zabeležno u regionu ruskog Kaljiningrada, mart 2019
Raketni sistem S-400. Zabeležno u regionu ruskog Kaljiningrada, mart 2019

Ruski raketni sistemi S-400 i Pancir učestvuju na srpsko-ruskoj vojnoj vežbi "Slovenski štit 2019.", potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"S-400 je u zemlji zbog ove vežbe i sutra ću ići da ga vidim direktno. Pancir S u subotu idem da vidim. Pancir S smo naručili", rekao je Vučić u četvrtak danas (24. oktobar) odgovarajući na pitanja novinara na svečanosti dolaska teretnog voza iz Kine u Beograd.

Predsednik Srbije tako je potvrdio ranije navode medija da su sistemi S-400 i Pancir S iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije trenutno u Srbiji radi rusko-srpske vojne vežbe.

Televizijska-radio kompanija Združenih snaga Ruske Federacije "Zvezda" danas je objavila video pod naslovom "Divizion S-400 prebačen u Srbiju" za koji navode da je snimak, čiju autentičnost RSE ne može da potvrdi, istovara tog protivvazdušnog sistema iz ruskog transportnog aviona na aerodromu Batajnica u Beogradu.

U opisu snimka se još dodaje da su "raketni divizion S-400 i raketno-artiljerijska baterija 'Pancir S' prebačeni u Srbiju gde, prvi put u jednoj stranoj zemlji, učestvuju u vežbi 'Slovenski štit 2019'".

Ministarstvo odbrane Srbije u istom danu saopštilo je da se taktička vežba sa bojevim gađanjem raketnih jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije i Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije (PVO) održava u rejonu vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u beogradskoj Batajnici i na poligonu "Pasuljanske Livade".

U saopštenju se ne navodi koja vojna sredstva učestvuju u toj vežbi, dodaje se da se odvija uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava srpskog Ratnog vazduhoplovstva i PVO (Protiv-vazdušna odbrana), dok u Ministarstvu odbrane nije bilo moguće dobiti više informacija.

Prva faza vežbe "Slovenski štit 2019" počela u je septembru u Astrahanskoj oblasti u Rusiji kada su pripadnici Vojske Srbije imali priliku da se upoznaju sa delovanjem ruskog sistema S-400.

"Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije navodeći da se, osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vežbi koriste raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Rukovodilac vežbe u Srbiji je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Radić: Demonstracija ruske sile iza leđa NATO

Aleksandar Radić, analitičar za vojna pitanja, rekao je za RSE da dolazak S-400 u Srbiju ne znači da Beograd ima nameru da ga kupi jer je to „skupa igračka“, ali da prisustvo tog savremenog protivvazdušnog sistema prvi put u istoriji na inostranom tlu nosi jasnu političku poruku.

„Rusija na taj način pokazuje da je itekako prisutna u regionu. Moskvi je sada Srbija jako važna kao referenca pred Zapadom. Srbija je iza leđa NATO savezu i to Rusiji jako važno. Primetno je da Moskva, zbog sankcija i sopstvenih složenih okolnosti, nastoji da podigne nivo vežbi sa Srbijom jer su joj trenutno politički i bezbednosno jako korisne. Jedino u niskom profilu mogu da nastupaju u Srbiji i to je za njih jako važan momenat. Kao što je u prvoj rusko-srpskoj vežbi u Nikincima simbolično iskrcan ruski desant iza leđa NATO saveza, tako je sada ovo demonstracija sile u kojoj Rusija, kada je u pitanju srpski diskurs, pokazuje da je uslovno spremna da brani Srbiju“, naveo je Radić.

Prema specijalizovanim portalima za vojna pitanja, ruski S-400 "Triumf" odbrambeni je sistem koji ima mogućnost presretanja svih tipova raketa, aviona i projektila.

Domet mu je 400 kilometara na visini od 30 kilometara, sastoji se od nekoliko radara i osam raketnih sistema zemlja-vazduh koji nose ukupno 48 projektila, ima mogućnost ispaljivanja pet različitih vrsta protivvazdušnih raketa i istovremeno na mete može da lansira 36 projektila. Proizvodi ga ruski koncern "Almaz-Antej".

S-400 predstavlja naoružanje strateškog tipa i Rusija ga je tokom konflikta u Siriji svojevremeno rasporedila u cilju zaštite njenih vojnih letelica.

Kada se radi o nabavci ruskog sistema Pancir S od strane Srbije, smatra Aleksandar Radić, ona je u skladu sa tekućom diversifikacijom nabavke naoružanja i vojne opreme.

„Pancir je sredstvo kratkog dometa jer ima rakete i topove od 30 milimetara. Ali bitno je naglasiti da je ove godine potpisan i ugovor za nabavku lakog prenosnog protivvazdušnog sistema Mistral 3+ od Francuske. Znači da se u istoj kategoriji nabavljaju vojna sredstva iz Ruske Federacije i sa Zapada, dok se pokušava nešto i ovde sa domaćim razvojem naoružanja. Tako da se vidi da u ovom slučaju politička poruka nije stiktno usmerena ka Rusiji, nego upravo pokušaj da s od više zemalja nabavljaju vojna sredstva“, zaključio je Radić.

Poslednju kupovinu od Rusije Srbija je sprovela nabavkom tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V-5 koji su početkom oktobra stigli iz Kazanja, dok je najavljena i kupovina četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35M.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG