Dostupni linkovi

Rusija se nada novom S-400 ugovoru sa Turskom


Dolazak prve isporuke S-400 u Tursku u julu ove godine
Dolazak prve isporuke S-400 u Tursku u julu ove godine

Rusija se nada da će u prvoj polovici naredne godine zaključiti dogovor sa Turskom o snadbjevanju dodatnih S-4OO raketnih sistema saopštio je šef ruskog državnog izvoznika oružja Rosoboronexport, Aleksander Miheev, u intervjuu novinskoj agenciji RIA, objavljenom u utorak, prenosi agencija Reuters.

Ovaj potez bi mogao dodatno zaoštriti veze između Turske i Sjedinjenih Država, koje su Ankaru suspendovale iz njihovog programa borbenih raketa F-35 kako bi ih kaznili zbog kupovine S-400 ranije ove godine.

Washington je također upozorio na moguće američke sankcije, rekavši kako rakete nisu kompatibilne s NATO odbranom, ali ih još nisu nametnuli. Visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je prošle sedmice da bi se Turska trebala riješiti S-400 sistema kojeg su ranije kupili kako bi popravili odnose.

"Nadamo se da ćemo u prvoj polovici 2020. godine potpisati sve dokumente", rekao je Mikheev u razgovoru sa agencijom RIA. "No želim naglasiti da vojna tehnička saradnja sa Turskom nije ograničena na snadbijevanje S-400 sistemima. Imamo velike planove", dodao je.

Šef Rosoboronexporta također je rekao da bi novi ugovor o S-400, ukoliko bude potpisan, pokrivao i novi odbrambeni sistem te da bi pojedine komponente tog sistema bile proizvedene u Turskoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je članovima svoje AK stranke u parlamentu kako zemlja planira u narednih pet ili šest godina da osigura svoje borbene avione koje bi napravili u Turskoj.

Nakon što je u julu ove godine krenula isporuka ruskih S-400 sistema Turskoj, Erdogan je rekao da će sistem biti u potpunosti implementiran do aprila 2020. godine.

XS
SM
MD
LG