Dostupni linkovi

Erdoan: NATO da podrži Tursku u borbi protiv terorizma


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odustala od protivljenja planu NATO-a za jačanje odbrane Poljske i baltičkih država koje se graniče sa Rusijom, i od saveznika u Alijansi zatražio podršku svojoj borbi protiv terorizma.


Erdogan je to rekao turskim novinarima u Londonu, dan nakon što su članice NATO-a na samitu ponovo potvrdile svoju posvećenost prema kolektivnoj odbrani.

Uoči samita Severnoatlantske alijanse u sredu, Tramp je razljutio ostale članice najavljujući da će da blokira odbrambeni plan sve dok ne označe kurdsku YPG miliciju, protiv koje je Ankara pokrenula vojnu ofanzivu pre dva meseca, kao terorističku organizaciju.

"Odgovaramo pozivitno ovom planu (za Poljsku i baltičke zemlje), ali vi (saveznici NATO) ne bi trebalo da nas ostavite same u borbi protiv terorizma", rekao je Erdoan.

On je izjavio u četvrtak da je odustao od prigovora na plan za Poljsku i Baltik na insistiranje generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga i lidera Nemačke, Francuske i Poljske.

Stoltenberg je izjavio nakon samita da saveznici nisu raspravljali o tome kako će označiti YPG miliciju.

Odnosi između Turske i NATO-a su zategnuti zbog mnoštva pitanja: od odluke Ankare da nabavi ruski protivvazdušni sistem S-400 do politike u Siriji.

Turska je optužila saveznike da joj nisu pružili dovoljnu podršku u suočavanju sa pretnjama, te smeštaju više od 3,5 miliona sirijskih izbeglica.

Ankara je pokrenula pre nekoliko meseci ofanzivu u cilju uspotavljanja
"zone bezbednosti" na severoistoku Sirije nakon potiskivanja kurdskih boraca, gde bi naselila izbeglice.

On je zatražio od saveznika u NATO-u finansijsku pomoć za svoj plan. Međutim, po njegovim rečima, samo jedna članica Alijanse je podržala turski plan za Siriju.

XS
SM
MD
LG