Dostupni linkovi

Miting podrške Vučiću u Nišu


Vučićeve pristalice u na protestu u Nišu, 1. decembar 2019.
Vučićeve pristalice u na protestu u Nišu, 1. decembar 2019.

Pristalice Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu održale su skup podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Oni su osudili naslovnu stranicu nedeljnika NIN na kojoj se vidi snajperska puška okrenuta prema Vučiću, kao i karikaturu u dnevnom listu „Danas“ na istu temu.

Na platou ispred Narodnog pozorišta okupljanje je počelo oko 11 sati, a sat vremena kasnije organizovana je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Učesnici protestne povorke nosili su znake "STOP" sa metama i transparente "Stop krvavom scenariju" i "Đilase ne ubijaj Srbiju".

Kolonu je pratila policija.

Među učesnicima protesta bio i jedan broj gradskih funkcionera iz redova SNS-a, ali se niko nije zvanično obratio i niko nije držao govore.

Skup nije bio ranije najavljen, čelnici gradskog odbora SNS-a negirali su učešće u njegovoj organizaciji i rekli da je protest organizovan putem grupe na Fejsbuku. U pozivu su stajala pitanja "da li je medijska sloboda zveckanje oružjem" i "da li je sloboda mišljenja pozivati na nečije ubistvo".

Protest u Nišu organizovan je nakon što je povučena naslovna stranica NIN-a, na kojoj je uz tekst kupovini oružja od fabrike namenske industrije „Krušik“ iz Valjeva stajala fotografijom sa jednog sajma naoružanja na kojoj je Vučić prolazi pored snajpera. Potom je u dnevnom listu "Danas" objavljena karikatura Predraga Koraksića Koraksa na kojoj je predsednik Srbije prikazan kako se sa metom na grudima namešta ispred cevi puške.

Osude na račun nedeljnika NIN ranije su stigle od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koji je ocenio da su novinari pozvali na ubistvo Vučića. Gradonačeniku su se potom pridružili i odbornici Skupštine grada Niša.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

NIN-ov tekst za koji je bila sporna fotografija bavi se inače aferom "Krušik" koja je aktuelna u Srbiji otkako što je portal Armswatch objavio saznanja o potencijalno koruptivnom izvozu oružja, lukrativnom poslu u kome su gubitnici bili državna kompanija Krušik i budžet Srbije, a profiter privatna firma GIM, koju je predstavljao otac potpredsednika Vlade Branko Stefanović.

XS
SM
MD
LG