Dostupni linkovi

Nedeljnik NIN povukao naslovnu stranu


Krušik
Krušik

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je danas da taj nedeljnik ni u narednim brojevima neće imati fotografije na naslovnim stranama, "kako se neko ne bi slučajno kačio za slike i da se ne bi pričalo samo o slikama".

"Mene mnogo više interesuje da se priča o tome kako je oštećen 'Krušik', ko ga je oštetio, ko je kriv što ta državna firma propada i stoji sve gore, a u isto vreme vidimo da neke privatne firme za koje radi neki očevi nekih ministara, kupuju imovinu po Beogradu", rekao je Ćulibrk za Insajder.

On je naveo da je izdavač NIN-a "Ringier Aksel Špringer" čije je sedište u Berlinu i Cirihu, održao zasedanje i doneo zaključak da je fotografija koja je trebalo da bude na naslovnoj stranici najnovijeg, ovonedeljnog broja, neprimerena.

„Na naslovnoj strani nema fotografije, jer je ona koja je već objavljena na društvenim mrežama, prema mišljenju izdavača Ringier Axel Springer Srbija bila neprimerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer“, navodi se na Facebook stranici NIN-a.

"Mi to tako nismo videli i napravili smo kompromis: da ta naslovna može da ide, ali bez ikakve slike i s belom pozadinom, što je na neki način dokaz, ako vam smeta slika, nadam se da će vam tekst još više smetati", rekao je Ćulibrk.

Inače, nedeljnika NIN najavio je sliku svog narednog izdanja na internetu, a na kojoj su predsednik Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, sa puškom koja je izložena na stolu i koja je okrenuta u pravcu predsednika Srbije. Radi se o fotografiji sa Sajma naoružanja u Beogradu iz juna 2017. godine.

Nakon kritika, odlučili su da povuku fotografiju.

NIN-ov tekst bavi se aferom "Krušik" koja je aktuelna u Srbiji otkako što je portal Armswatch objavio saznanja o potencijalno koruptivnom izvozu oružja, lukrativnom poslu u kome su gubitnici bili državna kompanija Krušik i budžet Srbije, a profiter privatna firma GIM, koju je predstavljao otac potpredsednika Vlade Branko Stefanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je fotografija sa naslovne strane NIN-a "slika bolesne mržnje" i poziv na likvidaciju predsednika Aleksandra Vučića.

“Nije važno ni ko je slikao, ni kada, važna je mržnja i pretnja sa naslovne strane NIN-a. To je terapijska slika bolesne mržnje. Ne očekujem da se bilo ko od novinarskih udruženja, poverenika, reportera bez granica oglasi i osudi otvoreni poziv na likvidaciju predsednika Vučića”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministarstvo kulture informisanja takođe je saopštilo u četvrtak da je naslovna strana nedeljnika NIN “žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor”.

XS
SM
MD
LG