Dostupni linkovi

Stefanović o karikaturi u 'Danasu': Tako nešto ne bi smelo biti dozvoljeno


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u subotu da su naslovna strana nedeljnika NIN i karikatura u listu “Danas” na kojima je u predsednika Srbije Aleksandra Vučića uperen snajper, "ozbiljna opomena" i da to "u našem društvu ne bi smelo biti dozvoljeno".

On je ocenio da su takve pojave "deo politike protiv Aleksandra i Andreja (brata predsednika Srbije) Vučića" kako bi svakodnevno bili "stavljani u kriminalni milje i zasipani lažima".

"Pišite šta god hoćete, imate slobodu ali nemojte objavljivati simbole koji nekog mogu da podstaknu da razmišlja o nekakvom krvavom scenariju", naveo je Stefanović na konferenciji za medije.

U vikend izdanju “Danasa” objavljena je karikatura Predraga Koraksića Coraxa, na kojoj se vidi predsednik Srbije kako stoji ispred izloženog snajpera i skida košulju ispod koje mu na grudima stoji meta. To je aluzija na zabranjenu naslovnu stranu NIN-a, na kojoj je trebalo da bude fotografija Vučića na sajmu naoružanja, dok stoji ispred izložene snajperske puške. Fotografija je ilustrovala noseći tekst tog broja o aferi o spornoj prodaji oružja u valjsvskoj fabrici “Krušik”.

Izdavač NIN-a "Ringier Aksel Špringer", čije je sedište u Berlinu i Cirihu, odlučio je da, nakon burne reakcije u redovima vlasti, tu naslovnu stranu povuče, pod obrazloženjem da je neprimerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00


Komentarišući navode televizije N1 i lista “Danas” da im je advokat preduzeća GIM zapretio sudskom tužbom ukoliko nastave da "objavljuju poslovne informacije" o toj firmi koje se mogu smatrati poslovnom tajnom, ministar je kazao da tužilac kvalifikuje da li je bilo odavanja poslovne tajne.

Dnevni list „Danas“ objavio je da je od advokatske kancelarije koja zastupa privatno preduzeće GIM dobila dopis u kojem se toj redakciji preti tužbom ukoliko i dalje bude izveštavala o GIM-u, jer time, kako se navodi, objavljuje informacije koje se mogu smatrati poslovnom tajnom.

"Ne znam kako bi se to kvalifikovalo u SAD kad neko od zaposlenih u jednoj kompaniji iznosi podatke koji se tiču poslovnih karakteristika, recimo oružja koje se pravi. Što se mene tiče, neka sporove reše sami, ja ne mogu da budem ničiji advokat", kazao je Stefanović.

O slučaju ‘Jovanjica’

Stefanović je rekao da je policijska akcija u slučaju zaplene marihuane na imanju Jovanjica, kod Stare Pazove, urađena maksimalno profesionalno i da je izrečeno mnogo besmislenih optužbi.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da se sa uhapšenim Predragom Koluvijom nije "nikad čuo, sreo, a ni rukovao ni slučajno".

"Govorili su da je prvi poziv ili drugi ili šesti tog dana kad je uhapšen uputio Andreju Vučliću. Nijedan poziv nije upućen Andreju Vučiću, nijedan, ne samo tada, šest meseci unazad, ni jedan jedini poziv. Ni Andrej Vučić njemu niti on Andreju Vučiću", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, policija se neko vreme nije oglašavala o hapšenju jer su istražne radnje bile u toku.

Miroslav Aleksić, poslanik opozicione Narodne stranke, izjavio je ove sedmice da se Koluvija odmah nakon hapšenja telefonom čuo sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika Srbije.

"Imam informacije iz policije, to je već utvrđeno da je Koluvija prvi poziv tokom hapšenja bio upravo upućen Andreju Vučiću", rekao je Aleksić na konferenciji za medije u četvrtak.

Opozicija je optužila i Stefanovića da je bio u kontaktu sa uhapšenim Koluvijom.

XS
SM
MD
LG