Dostupni linkovi

Udar vlasti na humor i satiru


"Sporna" Coraxova karikatura
"Sporna" Coraxova karikatura

Nije bilo nikakvih intervencija vlasti da se zabrani izložba karikatura dvojice najpoznatijih karikaturista u Srbiji Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića upriličena na dan borbe protiv fašizma i semitizma u petak 9. novembra u biblioteci u Lazarevcu (jednoj od prigradskih beogradskih opština u kojoj su na vlasti Vučićevi naprednjaci) - tvrdi Jasmina Ivanković, direktorka Biblioteke.

Ona kaže da je izložba skinuta odmah nakon promocije i da je trajala samo dva sata jer drugačijeg dogovora sa organizatorima nije bilo.

"Izložba nije prekinuta. Najavljena je kao tribina", kaže Ivanković.

Na komentar Radija Slobodna Evropa (RSE) da nikada izložba ne traje koliko i otvaranje, ona odgovara: "Zašto to nisu napisali?"

Tvrdi da nije bilo nikakve intervencije.

"Niko iz lokalnih vlasti i ne zna da je to bilo. Oni baš nisu revnosni posetioci kulturnih programa", reči su Jasmine Ivanković.

Tog dana kada je otvorena izložba, na naslovnoj strani lista Danas objavljena je Coraxova karikatura na kojoj nacistički vođa Hitler i šef njegove nacističke propagande Gebels drže u naručju dva poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Burno su reagovali od predsednika države, do Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinske vlade Vojvodine.

Taj broj lista Danasa je podeljen publici na promociji izložbe koja je uživo prenošena preko društvenih mreža.

Direktorka Biblioteke tvrdi da to nije uticalo na njenu odluku i da je tu karikaturu videla tek sutradan, jer je bila bolesna. Kaže, da je ona podržala izložbu i gostovanje režisera Gorana Markovića i književnika Filipa Davida (poznatih kritičara Vučićeve vlasti, prim. red.).

"Ja sam izmanipulisana i zloupotrebljena u neke druge svrhe. Da li ste našli i jednu biblioteku koja je pristala da u takvom trenutku postavu Koraksovu izložbu?", upitala je Ivanković.

Na pitanje u kakvom trenutku, Jasmina Ivanković, inače članica SNS-a, uzvraća pitanjem "Ne znate u kakvom?", da bi na upit RSE potvrdila da misli na spornu karikaturu. I još dodaje da se na izložbi pojavio i govorio predsednik opozicione Demokratske stranke Zoran Lutovac što je, po njenom mišljenju, promociju pretvorilo u politički skup a da se politički skupovi ne održavaju u biblioteci.

Branislav Grubački iz nevladine organizacije Novi optimizam koja je organizovala izložbu, najpre kaže da organizatori nisu pozivali stranačke lidere ali da ne vidi šta je sporno što je Zoran Lutovac bio na skupu kao građanin. On se pita koja to izložba traje samo jedno veče.

Činjenica da nije dogovoreno koliko će ona trajati, kaže Grubački, ne može da objasni zašto je skinuta već naredno jutro, zašto je onemogućilo građanima Lazarevca da je vide. On smatra da je u pitanju ili autocenzura ili uticaj nekoga iz vlasti.

Karikaturista Predrag Koraksić Corax se ne čudi što se to dogodilo, jer je njegovu karikaturu videla cela Srbija, zahvaljujući živom prenosu otvaranja izložbe preko društvenih mreža u kome se vidi da publika u rukama drži naslovnicu lista Danas.

Poznati karikaturista kaže da su različiti nosioci vlasti koji su bili predmet njegovih karikatura uglavnom ćutali, da su retko reagovali.

"Recimo, za vreme Miloševića (Slobodan) niko se nije javljao, niko nije reagovao, shvatili su da je bolje da ćute. Ovi su sad prvi put progovorili, do sada su ćutali", kaže Corax.

Žestina reakcije na njegovu poslednju karikaturu tumači Corax kao dokaz da je vlast "šizofrena, nepredvidiva".

Slučaj sa izložbom je jedan u nizu događaja za redom na relaciji mediji i vlast.

Sporna Coraxova karikatura sa Hitlerom i Gebelsom je bila odgovor, kako su rekli u Danasu, na to što je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinoviću utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio taj list, inače jedan od retkih koji nije pod kontrolom vlasti, da vodi "harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera".

A drugi poslanik, takođe poslanik SNS-a, partije predsednika države Aleksandra Vučića, Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Pre toga je "Ilustrovana politika" objavila tekst (iz pera autora koji je svojevremeno tekstom u "Ekspres politici" najavio ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u proleće 1999. godine, prim. red.) "Psi su pušteni" u kome su targetirani nezavisni novinari i mediji.​

Novinarka Danica Vučenić ne smatra da su poslednja dešavanja koja naziva "vlast protiv humora i satire" (uključujući i najkraću izložbu u istoriji takvih događaja) incidenti, već još jedan dokaz kakav je odnos vlasti prema slobodi medija.

"Bojim se da je sve ovo što se dešava (izložba, sporna karikatura, napadi na Danas i druge medije...) zapravo nastavak beskrajnih sezona u seriji odnosa vlasti i Srpske napredne stranke prema medijima. Plašim se da je ta serija, sa jedne strane, postala sve dosadnija, a da se, na drugoj strani, dešavaju sve opasniji događaji. SNS i predsednik Vučić nikada nisu ni verovali u slobodu medija i slobodu izražavanja", kaže poznata novinarka.

Ono što, prema njenom mišljenju, stvar čini još brutalnijim je to što se napada karikatura koja je umetnički izraz zasnovan na preterivanju, na satiri i humoru. Vlast koja drži sve poluge u svojim rukama, boji se jednog crteža!

"Novi optimizam", nakon svega, najavljuje da će nastaviti da organizuje događaje širom Srbije i da će na taj način podstaći ljude na aktivizam, postavljajući pitanje - koja je tvoja crvena linija?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG