Dostupni linkovi

Policija suzavcem prekinula marš u Hong Kongu


Protest u Hong Kongu, 1. decembar 2019.
Protest u Hong Kongu, 1. decembar 2019.

Više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju na ulicama Hongkonga, a marš je prekinut kada je policija bacila suzavac na masu. Demonstranti su pre toga bacali Molotovljeve koktele i cigle. Time je prekinut kraći period bez nasilja na protestima koji već šest meseci traju u toj poluautonomnoj pokrajni.

Brojni građani učestvovali su na nekom od tri okupljana koje su vlasti odobrile, a ovi skupovi su ispit za vlasti i demonstrante nedelju dana posle lokalnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu ostvarila prodemokratska strana kojoj Peking i lokalne vlasti odbijaju da daju nove ustupke.

Demonstranti su nosili američke zastave, kao zahvalnicu zbog izglasavanja zakona u SAD kojim se preti sankcijama vlastima Hongkonga i kineskim zvaničnicima ako krše ljudska prava u tom gradu.

Pored marša do američke ambasade drugo okupljanje počelo je u trgovinskoj četvrti Tim Ša Cui, a organizatori su preko onlajn foruma pozvali okupljene da budu uzdržani.

Cilj okupljanja je da podsete Peking i hongkonške vlasti na zahteve prodemokratskog pokreta, među kojima su uspostavljanje pravog demokratskog opšteg glasanja i sprovođenje nezavisne policijskog nasilja nad demonstrantima.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG