Dostupni linkovi

Rekordna izlaznost na lokalnim izborima u Hong Kongu


Red za glasanje na izborima u Hong Kongu
Red za glasanje na izborima u Hong Kongu

Rekordan broj građana izašao je u nedelju na lokalne izbore u Hong Kongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji gde skoro pola godine traju antivladini protesti.

Ispred birališta su ogromni redovi, a građani su izašli na izbore u nadi da će prodemokratski pokret izvršiti pritisak na vladu koju podržava zvanični Peking da sasluša njihove zahteve nakon višemesečnih protesta, navodi agencija AP.

Zvanični podaci izborne komisije, pet sati pre zatvaranja birališta, pokazuju da je glasalo više od 2,3 miliona ljudi, odnosno oko 56 odsto birača. Prvi rezultati se očekuju oko ponoći po lokalnom vremenu.

Izbor 452 odbornika u 18 okružnih saveta - koji se bave problemima na nivou zajednice kao što su autobuske linije i odvoz smeća - tradicionalno izaziva malo interesovanja, ali je poprimio novi značaj nakon višemesečnih političkih nemira, piše AP.

Rojters navodi da bi od visoke izlaznosti na izborima korist mogle da imaju opozicione snage.

Brojne policijske patrole obezbeđuju biračka mesta, ali veći incidenti nisu prijavljeni.

Predsednica vlade Hong Konga Keri Lam, koju podržava zvanični Peking, obećala je nakon glasanja da će njena vlada "intenzivnije" slušati stavove okružnih saveta.

"Nadam se da ova stabilnost i smirenost nisu samo za današnje izbore, već da pokazuju da ne žele svi da Hong Kong ponovo dođe u haotičnu situaciju", rekla je Lam.

Hong Kong mesecima potresaju masovni protesti i žestoki sukobi na ulicama. Demonstranti veruju da Kina suzbija slobode koje Hong Kong ima kao poluautonomna teritorija. Njihovi zahtevi uključuju demokratske izbore i smenu vlade koju podržava Peking, kao i istragu navodne policijske brutalnosti u suzbijanju protesta.

Protesti su se smirili poslednjih dana nakon što su prodemokratski kandidati pozvali građane da prestanu sa nemirima kako ne bi dali vladi izgovor da odloži ili suspenduje izbore. Vladini zvaničnici ranije su upozoravali da se izbori neće održati ako se nasilje na ulicama ne smiri.

XS
SM
MD
LG