Dostupni linkovi

Johnson kaže da se Trump ne bi trebao miješati u kampanju za britanske izbore


Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN-a
Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN-a

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da bi bilo „najbolje“ ako se američki predsjednik Donald Trump ne bi uključivao u izbore u Velikoj Britaniji kada posjeti London sljedeće sedmice tokom NATO samita.

Trump je ranije komentarisao britanske izbore rekavši da bi lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn bio "veoma loš" za Britaniju te da bi Johnson trebao postići dogovor sa liderom Brexit stranke Nigelom Farageom.

No viši zvaničnici Konzervativne stranke su nervozni zbog mogućnosti da bi Trump mogao uticati na kampanju izbora koji se održavaju 12. decembra čije ankete pokazuju prednost Johnsona.

"Ono što tradicionalno ne radimo kao saveznici i prijatelji, ono što ne radimo jeste petljanje jedni drugima u predizborne kampanje", rekao je Johnson za britanski LBC radio.

"Najbolja stvar koju možete uraditi kada imate bliske prijatelje i saveznike kao što su Sjedinjene Države i Velika Britanija jeste da se ne uključujete jedni drugima u kampanje", dodao je Johnson.

On je također ponovio da ukoliko pobijedi na izborima da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. januara, gotovo četiri godine nakon što su britanski građani na referendumu izglasali izlazak iz Unije.

Britanski glasači izlaze na birališta 12. decembra, na vanredne izbore za koje se zalagao premijer Boris Johnson u nadi da će napokon izvesti Britaniju iz Evropske unije.

Prvi put u posljednjih 96 godina, Britanci će glasati u decembru za svih 650 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG