Dostupni linkovi

Konzervativna stranka u prednosti nad Laburistima uoči izbora


Lider Konzervativaca i britanski premijer Boris Johnson i lider Laburista Jeremy Corbyn
Lider Konzervativaca i britanski premijer Boris Johnson i lider Laburista Jeremy Corbyn

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona nalazi se u vodstvu od 11 bodova u odnosu na opozicionu Laburističku stranku čija je podrška pala za još jedan bod niže uoči vanrednih izbora koji se održavaju u Velikoj Britaniji 12. decembra, pokazalo je istraživanje YouGov, prenosi Reuters.

Podršku Konzervativnoj stranci daje 43 posto građana, što je za jedan posto više u odnosu na isto istraživanje rađeno u subotu, dok se podrška Laburističkoj stranci nalazi na 32 posto.

Ovo mjerenje je treće u nizu koje pokazuje prednost Konzervativaca nad Laburistima.

Proevropska stranka Liberalnih demokrata nalazi se na trećem mjestu sa 13 posto podrške, dok Brexit stranka Nigela Farage-a ima četiri posto podrške.

Britanski glasači izlaze na birališta 12. decembra, na vanredne izbore za koje se zalagao premijer Boris Johnson u nadi da će napokon izvesti Britaniju iz Evropske unije. Prvi put u posljednjih 96 godina, Britanci će glasati u decembru za svih 650 mjesta u Donjem domu parlamenta.

Johnson je sazvao vanredne izbore za 12. decembar u pokušaju da stane u kraj zastoju oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije za koji kaže da je paralizovao Britaniju i počeo narušavati povjerenje u petu najveću ekonomiju na svijetu.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG