Dostupni linkovi

Uhapšeni suvlasnici GIKIL-a


Global Ispat koksna industrija Lukavac
Global Ispat koksna industrija Lukavac

Članovi nadzornog odbora i suvlasnici firme GIKIL (Global Ispat koksna industrija Lukavac) kod Tuzle, Ivan Vukšić, Ivana Bunoza, Mate Pavković i Erna Mehmedović uhapšeni su u utorak prijepodne na području Hercegovine, potvrdilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE).

Kako je novinarima izjavio nadležni tužilac Ćazim Serhatlić, četvero uhapšenih je osumnjičeno za sticanje protupravne imovinske koristi za predsjednika Nadzornog odbora koksare u Lukavcu Pramod Mittala, kojeg, podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti da je počinio privredni kriminal.

Mittal se nalazi u Indiji i do sada se nije odazivao na pozive tužilaštva za saslušanje.

U Tužilaštvu su naveli da Mittal i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a, te da pribavlja korist na način da je uhapšenima u današnjoj policijskoj akciji povećao primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju metalurškog koksa u Bosni i Hercegovini i ima više od hiljadu zaposlenih radnika, navodi se na njihovoj zvaničnoj stranici.

Prema listi Uprave za indirektno oporezivanje GIKIL se nalazi na listi najvećih uvoznika i izvoznika u BiH za 2018. godinu, odnosno treći su na listi najvećih izvoznika. Drugi je Aluminij koji je prije mjesec dana prestao sa radom, a prvi je ArcelorMittal Zenica u vlasništvu starijeg brata Pramod Mittala.

Koksno - Hemijski Kombinat postoji u Lukavcu od 1952. godine, a od 2003. godine Ugovorom o partnerstvu sa 'Global Infrastructure Holdings Ltd.' počinje nova era kompanije danas poznate kao GIKIL.

Mittal je bivši predsjedavajući Global Steel Holdings Limited kompanije.

Lukavačka koksara optuživana je za uzrokovanje ekološke katastrofe kada je u augustu 2018. iz ove kompanije u rijeke Spreču, Bosnu i Savu iscurio katran.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje je provodilo istragu, poručili su da je ova ekološka katastrofa ozbiljno ugrozila zdravlje pola miliona ljudi koji žive na području Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tada provodilo istragu i za potencijalni kriminal, jer je, kako su naveli, GIKIL, veoma lako dobio okolinsku dozvolu uz obećanja da će ulagati u ekološke standarde. Međutim ulaganja se nisu desila, a tvornica je nastavila da radi bez obnovljene okolinske dozvole.

XS
SM
MD
LG