Dostupni linkovi

Iz koksare u Lukavcu izvučeno 21 milion KM


Global Ispat koksna industrija Lukavac
Global Ispat koksna industrija Lukavac

U Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u srijedu poslijepodne trebao biti predan Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL). On se sumnjiči da je preko GIKIL-a izvlačio milijune maraka iz BiH.

„Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena“, rekao je na konferenciji za novinare postupajući tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić.

Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a.

„Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti“, naveo je Serhatlić.

Jedno takvo izdvajanje od tri miliona dolara, prema njegovim riječima je bilo spriječeno, ali u tuzlanskom Tužilaštvu nisu imali predmet kod sebe i morali su, kako kažu čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i dokazima.

„U zadnja dva mjeseca posebno su važni pozivi uposlenika GIKIL-a koji nam govore o alarmantnom stanju i traže od nas da se spriječi propast GIKIL- a“,upozorio je Serhatlić.

Predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, član Nadzornog odbora Rajib Dash te generalni direktor GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya uhapšeni su u policijskoj akciji u utorak poslijepodne zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG