Dostupni linkovi

Dodik: Mi nećemo dati saglasnost za ANP


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu u srijedu, optužio je Stranku demokratske akcije što još uvijek nije formirana vlast u Bosni i Hercegovini.

Dodik je ponovio i kako neće dati 'zeleno svjetlo' za Akcioni pan za članstvo u NATO.

"Niko ne može očekivati naivnost da se putem inicijativa stranog faktora može doći do nekog akta koji se može tumačiti ovako ili onako. MI nećemo dati saglasnost za ANP, onoga trenutka kada predate taj plan vi ste se odredili za članstvo, a sam NATO odlučuje kada će nekoga primiti. Naša odluka da ne pristupimo NATO savezu je iskazana u našoj Rezoluciji i to je odluka koju poštujem. Nama je veoma jasno da ne možemo ništa tu uraditi. Mi nećemo da dajemo saglasnost za nove odluke te vrste", istakao je Dodik.

On je rekao i da je na sjednici Predsjedništva BiH, u srijedu, u Sarajevu, bilo riječi o migrantskoj krizi.

„Po treći put tražimo od Savjeta ministara da dostavi jedan konzistentan operativni i provodivi plan odgovora na migrantsku krizu. U tri prethodna slučaja, Savjet ministara nije dostavio plan“, kazao je Dodik.

On je kazao i kako Vijeće ministara BiH nije u mogućnosti da uvaži stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„I dolazimo u jednu potpuno neočekivanu situaciju da Predsjedništvo koje je po Ustavu najviši organ izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, ne može da dobije informaciju od organa koji se po Ustavu tretira kao pomoćni organ Predsjedništva“, rekao je Dodik.

XS
SM
MD
LG