Dostupni linkovi

EU bez zelenog svetla za Severnu Makedoniju i Albaniju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Savet opštih poslova Evropske unije nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu doneti “jasnu i sadržajnu” odluku.

“U svetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Savet će se vratiti ovom pitanju s ciljem da se donese jasna i suštinska odluka što je pre moguće i najkasnije u oktobru 2019. godine”, navodi se u završnom dokumentu koji su usvojili ministri EU.

Ova definicija je ishod višesatne rasprave među ministrima EU oko formulacije poruke koja će biti poslana Skoplju i Tirani, a koja neće obuhvatiti pozitivnu odluku.

Ovo je drugi put da ministri EU obećavaju donošenje odluke i propuštaju datume koje su sami zakazali.

Već prošle godine, Savet opštih poslova je u zaključcima istakao da će “u junu 2019. godine odrediti evropski put” Albanije i Severne Makedonije.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja, Johannes Hahn, je naglasio da žali što zemlje članice nisu bile u stanju da donesu odluku na sastanku u Luxemburgu.

Makedonski premijer Zoran Zaev i Johannes Hahn
Makedonski premijer Zoran Zaev i Johannes Hahn

“Verujem da će zemlje članice doneti odluku odmah nakon letnjih odmora. Nedelovanje nije opcija”, podvukao je Johannes Hahn.

U protekla dva dana, ambasadori zemalja članica EU su u više navrata raspravljali oko formulacije koja se tiče Severne Makedonije i Albanije. Nacrt je izmenjen nekoliko puta oko formulacije kakva će biti kasnija odluka EU oko pristupnih pregovora. Tekst je u tom smislu doživeo promene ali i dalje nema saglasnosti da li će buduća odluka biti “pozitivna”, “neposredna” ili “suštinska”. Konačna formulacija je zahtevala raspravu i na ministarskom nivou.

Johannes Hahn smatra da nedostatak odluke može uticati i na ostale prilike u regionu, kao što je dijalog o normalizacijiodnosa između Prištine i Beograda. “Bez verodostojnih primera u drugim slučajevima, teško je motivirati lidere Beograda i Prištine, da se vrate za pregovarački stol, jer to nije lak zadatak i potrebno je mnogo političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Ali oni moraju znati koje su pozitivne posledice i to može biti samo evropska perspektiva”, poručio je Johannes Hahn.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG