Dostupni linkovi

Uloga bivšeg Trampovog savetnika na kosovskim izborima


Kadri Veselji i Donald Tramp na plakatu, Priština
Kadri Veselji i Donald Tramp na plakatu, Priština

"Da Amerike nije bilo, mi ne bismo danas bili ovde", kaže Tahir Hajdari, prodavač kućnih potrepština iz Prištine.

"Odnosi sa Amerikom moraju uvek da se čuvaju", poručuje on.

Privrženost i osećanja koju Kosovari gaje prema Sjedinjenim Državama nisu nikakva tajna. Na to ukazuju i brojna Galupova istraživanja na osnovu kojih su Kosovari na prvom mestu od svih država sveta po pitanju podrške američkom rukovodstvu.

Svega toga svesni su i kosovski političari.

Tako u predizbornoj kampanji, koja je u toku, "veza sa Amerikom" sve više postaje deo javnih obraćanja pojedinih političkih lidera.

O tome posebno govori predsednik Demokratske partije Kosova i kandidat za premijera Kadri Veselji, koji navodi da će građani 6. oktobra da biraju između ojačavanja saradnje sa Amerikom sa vladom na čelu sa njim ili izolacije i veće korupcije na čelu sa njegovim političkim protivnicima.

Naglasio je kako je američki predsednik Donald Tramp (Trump) veliki prijatelj Kosova, da je Amerika najveći saveznik Kosova i da je budućnost Kosova sigurnija uz njenu jaču podršku.

U međuvremenu, na Kosovu su osvanuli i bilbordi sa slikom Veseljija i Trampa.

U Veseljijevoj kampanji angažovan je upravo bivši Trampov savetnik, tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, Tramp tokom kampanje otpustio.

Američki konsultant Semjuel (Sam) Nanberg (Samuel Nunberg) pružaće usluge Demokratskoj partiji Kosova u oblasti odnosa sa javnošću, komunikacija, strateškog savetovanja, u periodu od 26. septembra do 15. decembra.

Semjuel Nanberg
Semjuel Nanberg

Kako je naveo u zvaničnom dokumentu podnetom američkom Ministarstvu pravosuđa, Nanberg će biti angažovan na pripremi govora i na savetovanju kandidata, kao i na potencijalnom izveštavanju i obaveštavaju američkih zvaničnika o statusu i rezultatima izbora.

Za to će biti plaćen 110.000 dolara. Pored toga, Demokratska partija Kosova snosiće troškove eventualnih putovanja u biznis klasi, hotela takođe u biznis klasi, te telefonskih i internet usluga.

Deo dokumenta u kojem se navodi iznos honorara Nanberga
Deo dokumenta u kojem se navodi iznos honorara Nanberga

Na osnovu istog, Samjuel Nanberg od 22. septembra do 8. oktobra boravi na Kosovu.

Mediji su o Nanbergu više pisali kada je dobio sudski poziv specijalnog istražitelja za rusku istragu u SAD, Roberta Milera (Mueller).

Pažnju kosovske javnosti posebno je skrenuo i skup Demokratske partije Kosova u utorak u Gnjilanu na kome se pojavio Metju Uitaker (Matthew Whitaker), vršilac dužnosti američkog državnog tužioca u periodu od novembra 2018. do februara 2019, nakon ostavke Džefa Sešnsa (Jeff Sessions), dok je pre toga bio šef osoblja državnom tužiocu.

Trenutno je direktor u Axiom Strategiesu, savetodavnoj firmi Republikanske partije, odnosno u njihovoj kompaniji Clout Public Affairsu, koja pomaže nacionalnim i lokalnim klijentima u rešavanju pitanja sa vladama i slično.

Uitaker je na skupu kazao da se predstojeći izbori na Kosovu tiču borbe protiv korupcije i ekonomskih mogućnosti za građane Kosova, a da se ti ciljevi mogu postići sa premijerom, koji traži prijateljstvo i podršku SAD, a da je, prema njegovim rečima, Kadri Veselji ta osoba.

O vezama sa Amerikom tokom kampanje govore i ostali politički lideri, u manjoj meri.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa je, reagujući na izjave Veseljija, kazao da "ukoliko je neko uz Ameriku, onda je to Demokratski savez Kosova, zato što je Ibrahim Rugova (prvi predsednik te partije, prim. red.) uspostavio put prema Americi", a ne oni koji se "slikaju i zloupotrebljavaju predsednika SAD".

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera Alijanse novo Kosovo i Socijaldemokratske, istakao je da sa Amerikancima ima dobre odnose i da je Amerika saveznik Kosova, a ne određenih političara.

Nakon svega toga, Američka ambasada u Prištini u utorak je medijima uputila izjavu.

"Vlada SAD ne favorizuje ili podržava nijednu političku stranku ili kandidate na ovonedeljnim izborima. Poštujemo pravo i odgovornost glasača na Kosovu da odaberu svoju budućnost", navedeno je u pisanoj izjavi Ambasade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG