Dostupni linkovi

Rektorka nakon sastanka sa studentima: Korak bliže dogovoru


Rektorat, Beograd

"Razgovori sa studentima bili su konstruktivni, verujemo da smo korak bliže dogovoru. Sutra nastavljamo i verujemo da ćemo na najbolji način doći do rešenja koje će koristiti celoj akademskoj zajednici", rekla je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović u ponedeljak, posle sastanka sa studentima koji drže Rektorat u blokadi.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a organizovan je nakon što je dan ranije rektorka osudila upad aktivista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u zgradu Rektorata koji se dogodio 13. septembra, navodeći da je time narušena autonomija univerziteta. Ona je dodala da podržava studente koji brane autonomiju.

Predstavnica studenata u blokadi Valentina Reković kaže da su tokom razgovora bili odgovorni i da se nisu ponašali kao mala deca "kako neki članovi SNS govore".

"U konsultaciji sa profesorima koji su nas podržavali, zaključili smo da nam je u interesu da što pre na čistac izvadimo doktorat Siniše Malog, da univerzitet što pre počne da radi na rešenju tog problema, razgovori su se vodili u tom pravcu. Blokada ostaje dok pregovori traju, nema ulaska službenika", rekla je Reković.

Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" jedanaesti dan drže zgradu Rektorata pod blokadom, zahtevajući od rektorke da predloži premijerki Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog spornog doktorata.

XS
SM
MD
LG