Dostupni linkovi

Sud u Skoplju odbio zahtev Janeve da se brani sa slobode


Katica Janeva
Katica Janeva

Krivični sud u Skoplju odbacio je danas zahtev trećeosumnjičene u slučaju "Reket", razrešene specijalne tužiteljke Katice Janeve, da se brani sa slobode.

Kako se navodi u saopštenju, sudija je predlog odbrane za ukidanje pritvora odbacio ocenjujući da je "nedozvoljen", a predlog za određivanje drugih mera opreza kao "neosnovan".

Sudija je predloge odbrane Janeve odbacio nakon "razmatranja predloga" i mišljenja Tužilaštva za organizovani kriminal.

Advokatica Janeve, Irena Frlkovska podnela je sudu 17. septembra zahtev da se njena klijentkinja brani sa slobode uz davanje garancije u nepokretnoj imovini, a dan kasnije tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskoska je zatražila da pritvor bude produžen, što je je sud istog dana uradio.

Krivično veče skopskog krivičnog suda je 18. septembra, dva dana pre krajnjeg roka, za novih 30 dana Katici Janevoj produžio pritvor u istražnom zatvoru Skoplje u kojem je od 21. avgusta.

Razrešenu specijalnu tužiteljku Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da je dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, "iskoristila položaj i ovlašćenja i sebi i drugim osobama obezbedila izuzetnu materijalnu korist".

Pored Janeve, osumnjičeni za iznudu od 1,5 miliona evra su i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski, koji su od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva tražili novac da bi dobio bolji tretman u istrazi Specijanog tužilaštva u aferi "Imperija".

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i pritvoreni Jovanovski i Milevski.

XS
SM
MD
LG