Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


S lijeva na desno: Marina Abramović, Jozef Bojs i Dunja Blažević, april 1974.
S lijeva na desno: Marina Abramović, Jozef Bojs i Dunja Blažević, april 1974.
Blažević: Spektakl Marine Abramović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Blažević: Izložba Marine Abramović košta koliko i budžet muzeja

Istoričarka umetnosti Dunja Blažević bila je urednica Likovne galerije i direktorka Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu u kome su 70-ih i 80-ih godina prošlog veka gostovali svetski i jugoslovenski savremeni umetnici i intelektualci. Među njima i beogradska umetnica Marina Abramović, koja je u međuvremenu postala svetska zvezda čija se izložba otvara 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti. Nekada bliske saradnice, Dunja i Marina sada se retko sreću. Zašto Dunja ono što se u Beogradu događa povodom izložbe u Muzeju, naziva spektakl i cirkus?

Kragujevac: Do Koridora 10 umesto autoputa brza saobraćajnica
Kragujevac: Do Koridora 10 umesto autoputa brza saobraćajnica

Auto-put zaobilazi Kragujevac

I novi autoput „Vožd Karađorđe“ od Mladenovca do Bora na istoku Srbije, čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaobići će Kragujevac koji su već zaobišli autoput „Miloš Veliki“ i Moravski autoput. Zbog toga će glavni grad Šumadijskog regiona u centralnoj Srbiji sa Koridorom 10 biti povezan magistralom preko Batočine, koja još uvek nije završena, a sa Moravskim autoputem magistralom preko Mrčajevaca, za koju tek treba da počne priprema dokumentacije. Panevropski Koridor 10 glavna je saobraćajnioca kroz Srbiju, kojom je povezan sever i jug države, ali centralni delovi Srbije ostaju izvan glavne saobraćajnice.

Sa sednice Skupštine Republike Srpske, ilustrativna fotografija
Sa sednice Skupštine Republike Srpske, ilustrativna fotografija

Bratić se povukao, Dodik ide po podršku kod Vučića

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Repulike Srpske (NSRS) podnio je u srijedu, 18. septembra, nepopozivu ostavku čime je preduhitrio zahtjeve stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za njegovom smjenom. Vladajuća koalicija ranije je najavila da će na sjednici Skupštine tražiti njegovu smjenu, zbog kako su naveli, neustavnog djelovanja jer je učestvovao u donošenju deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA). Zbog te deklaracije zasjedao je i Glavni odbor SNSD-a koji je potvrdio, kako su istakli, afirmacije prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Gdje god odeš, manjina si
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Gdje god odeš, manjina si

U Bosni i Hercegovini se još uvijek govori o procesu povratka ljudi koji su protjerani sa svojih ognjišta u posljednjem ratu. Za pravo povratka mnogi od njih se još uvijek bore, a drugi žive sami u napuštenim selima bez ičije pomoći.​

Vesna Medenica
Vesna Medenica

Imovina predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore pod znakom pitanja

Tek što je Vesna Medenica po treći put izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore, nevladina organizacija MANS je otkrila da Medenica nije prijavila promjenu imovinskog statusa, odnosno ostvarenje prihoda od 139.000 eura od prodaje zemljišta. Prodaja zemljišta je obavljena 2015. godine, ali tu transakciju nije prijavila, a na šta je bila obavezna po Zakonu o sprječavanju konflikta interesa. Sagovornici RSE postavljaju pitanje šta je bio motiv Medenice da godinama krije transakciju? Da li je to zato što je kupac bila offshore kompanija čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Zoran Bećirović?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG