Dostupni linkovi

Imovina predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore pod znakom pitanja


Vesna Medenica

Povodom navoda Istraživačkog centra MANS-a, koji je utvrdio da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica 2015. prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu za skoro 140.000 eura i, kako su kazali iz MANS-a, propustila da tadašnjoj Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izvještaja o prihodima i imovini, danas se saopštenjem za javnost oglasio Kabinet predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice.

U saopštenju se navodi da je Medenica u skladu sa propisima sve promjene u imovinskom kartonu uredno prijavila i u skladu sa zakonom. Uz konstataciju da MANS- ovo istraživanje ima za cilj diskreditaciju predsjednice Vrhovnog suda, iz kabineta su pojasnili da u konkretnom slučaju nije riječ o uvećanju imovine, već o njenom pretvaranju iz nepokretnih sredstava u novčana sredstva.

"U izmijenjenom imovinskom kartonu je prijavljena nepokretna imovina - zemljište površine 27.772 m2, čime je predsjednica ispunila svoju obavezu i učinila dostupnim sve podatke o sticanju imovine. Nasuprot tendencioznom zaključku NVO MANS, raspolaganjem imovinom, odnosno prodajom nepokretnosti, nije došlo do uvećanja imovine, već je došlo do pretvaranja nepokretnih sredstava u novčana, a imovina je ostala ista. Shodno članu 23 Zakona o sprječavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke u slučaju promjena iz izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura", stoji u saopštenju.

Tek što je Vesna Medenica po treći put izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore, nevladina organizacija MANS je otkrila da Medenica nije prijavila promjenu imovinskog statusa, odnosno ostvarenje prihoda od 139.000 eura od prodaje zemljišta.

Prodaja zemljišta je obavljena 2015. godine, ali tu transakciju nije prijavila, a na šta je bila obavezna po Zakonu o sprječavanju konflikta interesa. Predsjednica Vrhovnog suda se nije oglašavala, iako je i premijer Duško Marković saopštio da očekuje njeno izjašnjenje.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je četiri godine krila od javnosti i države promjenu stanja njene imovine koja je uvećana za 139.000 eura kada je 2015. godine prodala zemljište u okolini Kolašina, navodi se u izvještaju MANS-a.

Po Zakonu o konfliktu interesa, javni funkcioner ima obavezu da prijavi promjenu u imovini koja je veća od 5.000 eura, podnoseći poseban izvještaj o prihodima i imovini. Komentarišući objavljene informacije o neprijavljivanju imovine predsjednice Vrhovnog suda, premijer Duško Marković je saopštio da vjeruje da će Medenica dati odgovor.

"Vidio sam tu informaciju. Mog samo da kažem da je svako odgovoran za svoju imovinu, raspolaganje tom imovinom i naravno obavezu prema državi kao javni funkcioner. Dakle, to je pitanje za Vesnu Medenicu. Vjerujem da će ona dati odgovor na to vama i ukupnoj javnosti", rekao je Marković.

Neispunjene obaveze

Organizacija MANS je nadležnim tijelima Sudskog savjeta podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore. Zahtjevi su podnijeti Komisiji za praćenje primjene Etičkog kodeksa sudija Sudskog savjeta i takozvanoj Opštoj sjednici Vrhovnog suda.

"Medenica je, kao nosilac jedne od najviših pravosudnih i prethodno višegodišnji nosilac najviših tužilačkih funkcija, bila u jasnoj obavezi da tačno i redovno prijavljuje svoju imovinu i prihode. Ona prihod od blizu 140 hiljada eura nije prijavila u roku od 30 dana, ali ni u jednom od izvještaja koji su uslijedili narednih godina", navodi se u prijavi.

Dejan Milovac iz istraživačkog centra MANS-a kaže da je prijava Sudskom savjetu uslijedila nakon dvonedjeljnog ćutanja Medenice na upit o navedenoj transakciji.

"Smatram da je nedopustivo da već dvije nedjelje, od kada su poslata pitanja Medenici, imamo jedno ćutanje na ono što su nepobitni dokazi da je ona još 2015. godine prodala dio svoje imovine i taj prihod nije prijavila ni tadašnjoj Komisiji za sprječavanje konflikta interesa ni kasnije od 2016. godine Agenciji za sprječavanje korupcije. U smislu zakona o sudskom savjetu i sudijama to se kvalifikuje kao teži disciplinski prekršaj jer su sudije i tužioci obavezni da istinito, precizno i na vrijeme podnose izvještaje o svojim prihodima i imovini", navodi Milovac.

Na adresu portparola Vrhovnog suda Crne Gore Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao pitanja koja se odnose na informaciju o prodaji zemljišta Vesne Medenice i neprijavljivanje nadležnim institucijama, odakle odgovor nismo dobili. Takođe, RSE je pitao Agenciju za sprječavanje korupcije da li će se baviti slučajem Vesne Medenice, odnosno da li će provjeravati prezenotvane podatke MANS-a. Odgovor nije uslijedio.

Eventualne sankcije

Ukoliko se podaci o skrivenoj imovini pokažu tačnim, eventualna sankcija za predsjednicu Vrhovnog suda zbog neprijavljivanja promjene imovine bi mogla biti novčana, kao i zabrana napredovanja što za Medenicu ne važi jer se nalazi na najvišoj sudskoj funkciji.

U današnjem reagovanju iz kabineta Vesne Medenice su povodom stavljanja pod sumnju novčanih transakcija u koje su bile uključene offshore firme se navodi: "U konkretnom, ne vidimo problem u tome da li je predsjednica znala ili nije znala ko 'stoji iza firme', jer i da je znala, gospodin Zoran Bećirović je Kolašinac, koji je proveo djetinjstvo u Kolašinu, kao i predsjednica, a uz to su i porodični prijatelji, uz podsjećanje da protiv njega nikada u Crnoj Gori, niti izvan Crne Gore, nije pokrenut bilo kakav krivični postupak".

Dejan Milovac kaže da se, između ostalog, postavlja pitanje šta je bio motiv Medenice da godinama krije transakciju. Da li je to zato što je kupac bila offshore kompanija čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Zoran Bećirović.

"Od samog prekršaja, ovdje je veći problem činjenica da je, Vesna Medenica imala jako dobre motive da od javnosti i nadležnih institucija krije prirodu te transakcije. Istraživanje MANS-a govori da se na drugoj strani nalaze fiktivne kompanije koje nisu imale prihoda, koje su danas u blokadi. Čak i na dan kada je kupljeno zemljište od Medenice, ta kompanija je ostvarila prihod od nula eura. Tako da to otvara pitanje da li je ona znala ko stoji sa druge strane, tako da kažem, novčanika", navodi Milovac.

"Istraživanje MANS-a je pokazalo da iza fantomskih kompanija stoji jedna offshore kompanija sa Kipra koja nije nepoznata crnogorskoj javnosti i pravosudnim organima, a time i nije nepoznata Vesni Medenici. Jer se njen vlasnik Zoran Bećirović i ta kompanija mnogo puta u javnosti pominjala u kontekstu sumnjivih privatizacija hotela, skijališta i drugo", kaže Dejan Milovac ocjenjujući da bi ovim slučajem trebalo da se bavi i tužilaštvo, kako bi se utvrdilo da li je postojala nedozvoljena trgovina uticajem.

"Neki sljedeći red koraka bi trebalo da bude, da svoju riječ da crnogorsko tužilaštvo. Da prije svega procjeni da li je utvrđena cijena zemljišta realna, zašto se neko odlučio da baš od Vesne Medenice kupi to zemljište. Da li 139.000 eura cijena samo za zemljište ili se možda radi o nekoj trgovini uticajem. Kako imamo uključene i offshore kompanije, nemamo jasnu vlasničku strukturu firme. Ogromno pitanje se postavlja da li se može sumnjati i o pranju novca", dodaje Milovac.

Vesna Medenica je nedavno treći put izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, uprkos upozorenjima dijela pravnih stručnjaka da Ustav Crne Gore dozvoljava da isto lice bude izabrano na najvišu sudsku funkciju samo dva puta. Prije najviše sudske funkcije, Mednica je bila više godina na čelu tužilaštva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG