Dostupni linkovi

Za učenike srednjih škola u USK počela nastava


učenici srednjih škola u USK u školskim klupama
učenici srednjih škola u USK u školskim klupama

Učenici srednjih škola u Unsko sanskom kantonu (USK) od jutros su ponovo u školskim klupama, a nakon što je Skupština Sindikata srednjeg obrazovanja tog kantona kojoj su prisustvovali i sindikalni povjerenici svih škola, u nedjelju odlučila da će poštovati odluku suda,

Rješenjem suda u petak je naloženo da se omogući neometano odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u USK.

U Sidnikatu kažu da su kao legalisti odlučili ispoštovati sudsku odluku o privremenoj mjeri osiguranja na koju su u ponedjeljak uložili prigovor, a koja, kažu, ne traži prekid štrajka.

prazna učionica u Sarajevu tokom štrajka podrške prosvjetnim radnicima u USK, ilustrativna fotografija
prazna učionica u Sarajevu tokom štrajka podrške prosvjetnim radnicima u USK, ilustrativna fotografija

„Mi smo odlučili da poštujemo sudsku odluku koja ne podrzumijeva prekid štrajka. I dalje smo u štrajku, ali smo se obavezali da nastavu održimo tamo gdje to omogući naš menadžment škola i naravno prisustvo djece. Tamo gdje imamo određen broj djece nastava se odvija po nastavnom planu i programu“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Samir Faić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Rješenje o privremenoj mjeri nešto ranije, u srijedu, 11.09.2019. stiglo je na adresu osnovnog obrazovanja. Na istu je uložen prigovor, ali je Skupština ovog Sindikata odlučila da neće prekidati generalni štrajk, odnosno da neće biti nastave, zbog čega je Vlada USK podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednice Sindikata Zehre Hadžić.

Isto tako u petak je ministartvo obrazovanja USK uputilo je dopis direktorima škola kojim se od njih traži da omoguće da nastava u svim školama na području USKpočne 16.09.2019.godine.

Iako su direktori, u skladu sa preporukom ministarstva, obavijestili o početku nastave, u osnovnim školama na području USK nastavni proces organizovan je samo za učenike završnih, devetih razreda.

„ Sve škole koje su stupile u štrajk 02.09.2019. i dalje su u štrajku. Nastava se i dalje neometano odvija u završnim razredima. Ima sporadičnih problema na terenu, tipa pritisaka direktora, ali ćemo nastojati to u toku dana rješiti. Upozoriti ćemo ih da krše Zakon o radu i Zakon o štrajku, a ako se ogluše i budu i dalje vršili pritiske poduzet ćemo adrkvatne mjere, jer su upravo oni odgovorni i za isplatu plata i naknada radnicima kao i za nastavni proces“, kazala je za Radio Slobodna Evropa Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Sindikati najavljuju i podizanje tužbi protiv premijera USK i ministara obrazovanja i finansija zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i Zakona o izvršenju budžeta.

„Tražimo samo ravnopravan tretman sa drugim budžetskim korisnicima, odnosno poštivanje Kolektivnog ugovora koji je na snazi do kraja godine“ kaže Hadžić.

Različito postupanje po sudskom rješenju, ističu u Sindikatima, ne znači razjedinjavnje dva sindikata. Odnos Vlade prema njima, šta više kažu dodatno ih je ujedinio.

„ Zajedno sa istim zahtjevima krenuli smo u ovu borbu za svoja prava i tako će ostati do kraja “ naglašavaju Faić i Hadžić.

Vlada USK u ponedjeljak je donijela Odluku o visini osnovice za iplatu augustovske plate prosvjetnim radnicima u iznosu od 302 konvertibilne marke (oko 150 eura), kao i kod drugih budžetskih korisnika.

Ministartva finansija i obrazovanja zadužena su da kroz budžet za 2020.godinu planiraju iznos za isplatu razlike plata koje po Kolektivnom ugovoru pripadaju prosvjetarima i to od septembra 2018.godine do danas, dok je ministartvo obrazovanja zaduženo je da krene u pregovore oko minulog rada, što nije sporno ali, kako kažu iziskuje otvaranje i izmjene važećeg Kolektivnog ugovora.

Prosvjetni radnici u USK stupili su u u generalni štrajk 02.09.2019.godine nezadovoljni neravnopravnim položajem u odnosu na druge budžetske korisnike.

Tri su zahtjeva bez čijeg ispunjavanja štrajk neće prekinuti: dosljedna primjena Kolektivnog ugovora (izjednačavanje osnovice sa osnovicom drugih budžetskih korisnika), isplata razlike plata koja ih po Kolektivnom ugovoru sljeduje i to od septembra 2018. godine do danas i minuli radni staž kao kod drugih budžetskih korisnika (sada im se samo računaju godine rada u prosvjeti).

XS
SM
MD
LG