Dostupni linkovi

Srednje i osnovne škole u USK i dalje bez nastave


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nastave u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) Bosne i Hercegovine neće biti do daljnjeg. Generalni štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva Sindikata, jednoglasna je ovo odluka članova Skupštine Sindikata i osnovnog i srednjeg obrazovanja USK.

Iako je općinski sud u Bihaću donio rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja, te nalaže Sindikatu osnovnog obrazovanja USK da omogući nesmetano odvijanje obrazovanog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području USK, članovi Skupštine bili su jednoglasni da za sada neće prekinuti generalni štrajk, a da će pravni tim Sudu dostaviti prigovor na ovu odluku.

„Naš pravni tim će u roku od tri dana odgovoriti sudu koji je donio ovakvu odluku i imat ćemo adekvatan pravni odgovor. Ponosan sam na sindikalnu osviještenost prosvjetnih radnika USK, da su u stanju da se izbore za svoje dostojanstvo i da će zajedno nastaviti svoju borbu do kraja, onako kako smo to započeli 02. septembra“ kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH.

Članovi Skupštine oba sindikata odbili su i posljednji prijedlog Vlade USK za prekid štrajka.

„Ako smo mi zajedno sa srednjim obrazovanjem krenuli u štrajk, a samo je nama je došlo rješenje o privremenoj mjeri osiguranja, mi smatramo da je to pokušaj razbijanja našeg jedinstva. Dodatno u tom rješenju napravljeno je niz proceduralnih grešaka. U rješenju o izricanju privremene mjere nije izrečen rok. Nije rečno odmah, nakon pet dana, nakon mjesec. Jedna mjera mora sadržavati rok kad ona treba da se izvrši. Mi ostajemo u štrajku a Vladi ćemo dostaviti danas odgovor koje je naše članstvo dalo na njihov prijedlog za završetak štrajka. Naravno jednoglasno se je ovaj prijedlog odbijen“, kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Sindikati su pozvali Vladu da poštuje Zakon i njihov Kolektivni ugovor, te najavili skoro organiziranje protestnog skupa.

Podsjetimo, zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika, nova školska godina u školama Unsko-sanskog kantona počela je samo za završne razrede.

Sindikati su nezadovoljni i traže ravnopravan položaj sa drugim budžetskim korisnicima. Tri su zahtjeva bez čijeg ispunjavanja štrajk neće prekinuti: dosljedna primjena Kolektivnog ugovora (izjednačavanje osnovice sa osnovicom drugih budžetskih korisnika), isplata razlike plata koja ih po Kolektivnom ugovoru sljeduje i to od septembra 2018. godine do danas i minuli radni staž kao kod drugih budžetskih korisnika (sada im se samo računaju godine rada u prosvjeti).

XS
SM
MD
LG